Klimaatslim bosbeheer

terug

Bijna dagelijks horen en lezen we over het veranderende klimaat, CO2-uitstoot, stikstof en de zorgwekkende impact van dat alles op bos en natuur. We zien confronterende beelden van verdroogde natuur, kwijnende bossen, dode bomen, opgedroogde vennen en dieren die het moeilijk hebben. Deze ontwikkelingen zijn al jaren aan de gang, maar er is wel degelijk iets aan te doen.

Bos- en natuurbeheerders kunnen de bossen en natuurgebieden sterker, gezonder en veerkrachtiger maken, en ze zo beter bestand maken tegen klimaatverandering. De Bosgroepen werken daar, samen met leden en collega-organisaties/partners, hard aan mee. Dit doen we met een palet aan maatregelen die we in het dagelijks beheer en via innovatieve projecten en experimenten realiseren.
Zo kijken we naar bodemverbetering, toekomstbestendige en gemengde bossen - die ook bijdragen aan een hogere biodiversiteit - en bijvoorbeeld hydrologische maatregelen. Daarbij is kennis van de bosgroeiplaats altijd belangrijk.
Partners waarmee we samenwerken zijn bijvoorbeeld Wageningen University & Research, Staatsbosbeheer, Probos, Koninklijke Nederlandse Bosbouwvereniging, VBNE/Kennisnetwerk OBN, Federatie Particulier Grondbezit, FSC Nederland en financiële (bemiddelings)partners zoals Stukje Natuur, VolkerWessels, Life Terra en Trees for All.
Hieronder staat meer informatie en een aantal van onze projecten op het gebied van klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Meer informatie

Benieuwd wat de Bosgroepen in uw situatie kunnen betekenen? Neem contact op met de Bosgroep van uw regio of vraag een offerte aan.

Zie ook:

Projecten klimaatslim bosbeheer

bos met dode fijnspar
plantsoen bosgroepen
Landgoed Meuleman jonge aanplant
bosverjonging met wildbescherming
steenmeel-site-fotograaf a. aarts
Vochtig hakhout_Gerven Elzenbroek met stijve zegge
winterlinde
Kwijnende bossen met een monocultuur van onder andere fijnspar vormen we om naar een gemengder en daarmee robuuster bos. We kijken naar soorten die bestendiger zijn tegen droogte, rijk strooisel hebben, bijdragen aan het ecosysteem of bijvoorbeeld veel CO2 opnemen.. Daarnaast kijken we naar bodem (en eventuele toevoegingen zoals steenmeel), hydrologische maatregelen en meer.