Ga naar de startpagina
Bosgroep Noord-Oost Nederland
terug

Nieuws

Bronbeken op stuwwal Ootmarsum deskundig hersteld

Op een landgoed op de stuwwal van Ootmarsum zijn dit najaar een aantal aanwezige bronnen en beken hersteld. ”In bronsystemen kun je je geen risico’s veroorloven”, weet Fons Eysink, na zijn jarenlange ervaring als landschapsecoloog en natuurhersteller bij de Bosgroepen. “De kwetsbaarheid van de gebieden vraagt om een juiste werkwijze, fasering, planning én intensieve begeleiding”.

Rondhoutveiling 2024: hout aanmelden weer mogelijk

Het is weer mogelijk om kwaliteitshout aan te melden voor de komende Rondhoutveiling. Deze vindt plaats op zaterdag 24 februari 2024; de 28e editie alweer! Welk hout in aanmerking komt en hoe u hout kunt aanmelden, leest u hier.

Fons Eysink met pensioen: “Probeer zo lang mogelijk onbevangen te kijken”

Deze maand ging expert landschapsecologie Fons Eysink met pensioen en nam hij, tijdens een symposium met ruim honderd genodigden, afscheid van de Bosgroepen. 'Het doorleefde landschap - observeren, reflecteren en dan beheren' luidde de titel van het symposium. Een titel die ook de werkwijze van Fons perfect beschrijft. Bijna 15 jaar was Fons ecoloog bij de Bosgroepen. Hij heeft een enorme bijdrage geleverd met zijn kennis van landschapsecologie, ecohydrologie en beheer. Hoe heeft hij de afgelopen jaren ervaren? Bij de Bosgroepen, met de leden en opdrachtgevers, en in het veld? En hoe ziet hij de toekomst van het ecologenwerk? Fons vertelt.

Ledenvergadering te gast bij de Maatschappij van Weldadigheid

De algemene ledenvergadering van Bosgroep Noord-Oost Nederland bracht ons 18 oktober naar Drenthe; te gast bij de Maatschappij van Weldadigheid. In het Zuiderbos, een heideterrein bij Vledder en Doldersum, werken we samen met de Maatschappij en Landschapsbeheer Drenthe aan het verbeteren van de natuurkwaliteit.

Geslaagde regiobijeenkomsten klimaatslim bosbeheer

Op 15 en 22 september organiseerde Bosgroep Noord-Oost Nederland twee regiobijeenkomsten met als thema ‘Klimaatslim bosbeheer’. Dr. ir. Jan den Ouden (WUR) was bij ons te gast in respectievelijk Drenthe en Overijssel en gaf een presentatie over de gevolgen van een verdere stijging van de temperatuur voor onze bossen.

Hoge respons en tevredenheid SNL-enquête

Ruim 250 deelnemers van de drie regionale Bosgroepen hebben deze zomer de SNL-enquête van de Unie van Bosgroepen ingevuld. Daarmee hebben we een goed beeld gekregen van hoe onze leden aankijken tegen de subsidie SNL, en het uitvoeren van beheer en de dienstverlening van de Bosgroepen. In beide gevallen is dat gelukkig een gemiddeld positief beeld. Een kleine greep uit de resultaten.

Nieuw Hoofd Bedrijfsbureau en ecoloog bij de Bosgroep

Ben Zwinselman is per 1 september gestart als Hoofd Bedrijfsbureau bij Bosgroep Noord-Oost Nederland. Een nieuwe functie binnen de groeiende Bosgroep. Maura Terpstra is deze zomer gestart als ecoloog. Ze stellen zich graag even voor.

De invloed van omgevingsfactoren bij herintroductie van oud-bosplanten

Om de achteruitgang van oud-bosplanten tegen te gaan, zijn er de afgelopen jaren verschillende herintroductie- en versterkingsprojecten geweest in Noord-Brabantse bossen. In een recent monitoringsonderzoek, van Bosgroep Zuid Nederland en de WUR, is gekeken naar de invloed van omgevingsfactoren op het succes van de herintroducties van twee bosplanten: bosanemoon en slanke sleutelbloem.

Vacature: Ervaren Projectmedewerker bos- en natuurbeheer

Ben jij iemand met een brede ervaring in bos- en natuurbeheer? En wil je vanuit jouw rol bijdragen aan het beheer en de ontwikkeling van de mooiste bos- en natuurterreinen van onze leden in Noord Nederland? Bij Bosgroep Noord-Oost Nederland bieden we je dit allemaal en nog veel meer, wij hebben op dit moment een unieke baan voor jou!

Natuurbrandpreventie: Beschermen van groen erfgoed en biodiversiteit

Landgoedeigenaren en andere terreineigenaren kunnen steeds vaker te maken krijgen met natuurbranden; door klimaatverandering (langdurige droge periodes), toenemende recreatiedruk en een veranderende samenstelling van de vegetatie. Alhoewel eigenaren een brand zelf meestal niet kunnen voorkomen, kunnen preventieve maatregelen wel helpen om een eventuele brand beheersbaar te houden. Daarbij is samenwerking met Veiligheidsregio, gemeente en brandweer essentieel. Alleen met samenwerking borg je dat maatregelen op elkaar aansluiten, zowel fysiek in het terrein, als organisatorisch. Een aantal mogelijke maatregelen en tips op een rijtje.