Houtoogst en houtverkoop

terug
Duurzaam hout van eigen bodem

Duurzaam hout, uit Nederland, en vaak nog met een mooi verhaal. De Nederlandse Rondhoutveiling, jaarlijks georganiseerd door de Bosgroepen, is dé plek om de mooiste en meest bijzondere stammen van eigen bodem op de kop te tikken. Ieder jaar trekt de veiling dan ook bezoekers uit heel Nederland, van houtbewerkers tot groothandelaren. Het hout krijgt een tweede leven in de vorm van meubels, fijnhout, kunstwerken, vloeren, boten en nog veel meer. We spraken met twee vaste afnemers; wat halen zij zoal bij de houtveiling en waar gebruiken ze het hout voor? Ook traceerden we de oorspronkelijke eigenaren van twee kavels voor een reactie.

gestapeld hout drenthe
Hybride Nederlandse Rondhoutveiling trekt steeds meer deelnemers

Afgelopen zaterdag ging 836 kuub hout, van 43 verschillende houtsoorten, onder de hamer van veilingmeester Alexander Pechtold. In totaal waren er 317 kavels die op vier na allemaal van eigenaar veranderden tijdens de 27e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling. De gemiddelde prijs van het hout lag dit jaar iets onder de topjaren 2021 en 2022, op € 258,66 per kuub. Ieder jaar zien we weer meer nieuwe deelnemers aan de veiling, vooral online.

kavelplaats rondhoutveiling 2023
Bles- en meetwerk voor duurzame houtoogst én een vitaler en diverser bos

Deze weken zijn beheerders Jim en Natascha aan het blessen op een particulier landgoed bij Wageningen. Oranje gemarkeerde bomen gaan straks mee in een dunning: een selectieve houtoogst. Een boom met een groene stip op de voet bevat een roofvogelnest en wordt uiteraard ontzien. Met de elektronische boomklem en een meetlint schatten ze het volume van het hout. Het hoe en waarom leest u hier.

Werkzaamheden bos - meten
Veel waardering voor waardevol Nederlands hout

Maar liefst 496 kavels gingen onder de hamer afgelopen zaterdag, goed voor 980 kuub hout van 57 verschillende boomsoorten. Dankzij de versoepelingen kon de organisatie weer gebruik maken van de aula en gastvrijheid van Yuverta (voorheen Helicon) in Velp. Naast de aanwezigen in de zaal boden ook deelnemers via het online veilingsysteem mee. Deze hybride vorm werkte goed; de biedingen uit zowel de zaal als online waren voor alle deelnemers zichtbaar.

Alexander Pechtold en Pieter Westerhof op de rolbaan
Wintermaanden: zaag- en snoeiwerk voor dunning en veiligheid

In de winter, buiten het broedseizoen, vinden er veel zaagwerkzaamheden plaats in het bos. Meestal gaat het om dunning, om de variatie en biodiversiteit in een bos te vergroten. Of om het verwijderen van takken of dode bomen langs paden en wegen, met het oog op de veiligheid. Beheerder Dennis Lindenbergh vertelt over het waarom, hoe en de bestemming van het hout.

dennis-bij-gebleste-bomen-scaled
Is boomsgewijs uitkapbeheer de uitweg?

In het najaar van 2021 starten de Bosgroepen samen met Hogeschool Van Hall-Larenstein een onderzoek naar de ecologische effecten, klimaatbestendigheid en financiële haalbaarheid van boomsgewijs uitkapbeheer in Nederland. Met de resultaten kunnen we bosbeheerders informeren over waarde en implementatie van uitkapbeheer. De onderzoekslocaties worden opgenomen in een netwerk van Europese voorbeeld(uitkap)bossen.

header uitkapbeheer