terug
kavelplaats rondhoutveiling 2023

Afgelopen zaterdag ging 836 kuub hout, van 43 verschillende houtsoorten, onder de hamer van veilingmeester Alexander Pechtold. In totaal waren er 317 kavels die op vier na allemaal van eigenaar veranderden tijdens de 27e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling. De gemiddelde prijs van het hout lag dit jaar iets onder de topjaren 2021 en 2022, op € 258,66 per kuub. Ieder jaar zien we weer meer nieuwe deelnemers aan de veiling, vooral online.

Eik en iep hoogste opbrengsten

Er waren vooral heel veel mooie kavels eik en iep dit jaar. De stammen met de hoogste gemiddelde prijs waren dan ook niet toevallig een zomereik (kavel 38) en een iep (kavel 150). Beide gingen weg voor € 800 per kuub. Ook de zwarte noot, een gewilde soort voor meubelmakers en houtkunstenaars, deed het als vanouds goed. De eerste kavel, nummer 1, bracht meteen een mooie start van de veiling. Deze flinke zomereik bracht € 750 per kuub op. Met een totale inhoud van bijna 9 m³ een totale opbrengst van ruim € 6.500.
Projectleider Pieter Westerhof (Bosgroep Midden Nederland): "Zomereik blijft een gewilde soort met een gemiddelde prijs van 335,53 euro per kuub. De prijs van Amerikaanse eik is de laatste drie jaar behoorlijk stabiel met dit jaar een gemiddelde prijs van 151,36 euro per kuub. De prijs voor Douglas lag dan weer aanzienlijk hoger, ruim 30 procent, dan voorgaande jaren. Op zich vrij bijzonder vanwege de duidelijk prijsdaling in de markt. Voor kavel 306 werd zelfs een prijs betaald van 340 euro per kuub. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Deze stam heeft in totaal bijna 2000 euro opgebracht. De prijs voor iep lag dit jaar 35 procent lager dan in 2022. Ook acacia deed het wat minder; de gemiddelde prijs lag 15 procent lager dan in 2022. De prijs van es lag deze editie bijna 80 procent hoger dan in 2022. Kortom, het wisselt per boomsoort per jaar, maar de gemiddelden blijven hoog."

Hybride veiling

Net als vorig jaar hebben we weer veel respect voor onze veilingmeester Alexander Pechtold die de veiling vlotjes leidde, met zowel bieders in de aula van Yuverta als online. Dat betekent dat je zowel de zaal in de gaten moet houden, als het scherm waar de online biedingen op verschijnen. Ieder jaar zien we weer meer nieuwe deelnemers aan de veiling, vooral online. De verhouding online bieders / zaalbieders was ongeveer gelijk. Er waren bijna 50 verschillende kopers van hout en een meervoud aan bieders en kijkers.

Herkomst kavels

Het aangeboden hout komt uit Nederlandse bossen, parken of lanen van onder andere particuliere landgoedeigenaren, terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer en de Landschappen en gemeenten. De bomen zijn vaak slachtoffer van droogte, ziekte of storm; dood gegaan of instabiel geworden waardoor ze een gevaar vormden voor de omgeving. Daarnaast is er hout van dunningen uit duurzaam beheerde Nederlandse bossen. In deze bossen wordt niet meer geoogst dan er bijgroeit. De kavels hout van de Rondhoutveiling zijn net wat groter of dikker dan gebruikelijk, of ze hebben een bijzondere vorm of tekening. Daardoor zijn ze geschikt voor de Nederlandse Rondhoutveiling.

Aandacht voor Nederlands Kwaliteitshout

Elk jaar organiseren de Bosgroepen op de laatste zaterdag van februari de Nederlandse Rondhoutveiling. Op deze voor Nederland unieke veiling worden de mooiste boomstammen uit bos en plantsoen per opbod verkocht. Het gaat om rondhout van bovengemiddelde kwaliteit dat wordt gebruikt voor bijzondere en duurzame toepassingen (meubelhout, restauraties, vloeren, kunstvoorwerpen, fijnhout etc.). Met deze veiling willen we aandacht vragen voor het Nederlandse kwaliteitshout. De boseigenaar krijgt via de veiling een goede prijs voor het kwaliteitshout en de afnemers hebben keuze uit de mooiste en meest bijzondere kavels voor duurzame bestemmingen.

De volgende veiling vindt plaats op 24 februari 2024.

Zie ook: Rondhoutveiling.nl

pechtold
rhv 2023
De veiling in de aula van Yuverta in Velp, met veilingmeester Alexander Pechtold.