terug
Alexander Pechtold en Pieter Westerhof op de rolbaan
“Hoogste gemiddelde opbrengst ooit; recordprijzen voor inlandse eik tijdens 26e Nederlandse Rondhoutveiling”

Maar liefst 496 kavels gingen onder de hamer afgelopen zaterdag, goed voor 980 kuub hout van 57 verschillende boomsoorten. Dankzij de versoepelingen kon de organisatie weer gebruik maken van de aula en gastvrijheid van Yuverta (voorheen Helicon) in Velp. Naast de aanwezigen in de zaal boden ook deelnemers via het online veilingsysteem mee. Deze hybride vorm werkte goed; de biedingen uit zowel de zaal als online waren voor alle deelnemers zichtbaar.

Hoogste gemiddelde opbrengst ooit

Vorig jaar werden er al records verbroken tijdens de eerste online veiling, dit jaar ging daar nog een schepje bovenop. Met name dankzij de kavels inlandse eik en noot lag de gemiddelde opbrengst op 276,68 euro per kuub; ruim vijf euro meer dan vorig jaar. Een kavel zwarte noot ging weg voor 2000 euro per kuub, en er waren twee eiken die maar liefst 1000 euro per kuub opbrachten. Daarnaast veranderde een walnoot van eigenaar voor 900 euro per kuub en een taxus voor 850 euro per kuub. Alhoewel dit andere jaren wel eens anders was, brachten zoete kers en Amerikaanse kers minder op dan verwacht. Er bleven uiteindelijk 12 kavels onverkocht.

449-scaled noot rondhoutveiling 2023
370-scaled inlandse eik rondhoutveiling 2023
Deze noot (kavel 449) en eik (kavel 370) brachten resp. 2000 en 1000 euro per m3 op.

Een aantal gemiddelde prijzen per m3 per (gangbare) soort (2022):

 • Zwarte noot - € 735,47/ m³
 • Walnoot - € 368,17 / m³
 • Inlandse eik - € 444,07/m³
 • Amerikaanse eik - € 145,26 / m³
 • Beuk - € 85,45 / m³
 • Iep - € 316,22 / m³
 • Plataan - € 121,03 / m³
 • Acacia - € 201,92/ m³
 • Es - € 129,30/ m³
 • Esdoorn - € 181,30/ m³
 • Zoete kers - €123,18 /m³
 • Amerikaanse vogelkers - € 93,73 /m³
 • Douglas - € 211,11/ m³

Stammen met een verhaal

Dit jaar was er een flink aanbod kavels van bomen die door de valwind in de omgeving van Leersum waren gesneuveld. Vanuit heel het land zagen we ook bomen die al dood op stam waren, bijvoorbeeld door recente droogte, terug op de veiling. Zo ook een prachtige oude eik van landgoed Biljoen. Al deze stammen kunnen nog mooi hout leveren, dat in een andere vorm weer generaties lang mee kan gaan. Een verhaal bij het hout maakt zo’n product nog specialer.

Bijzondere stammen voor bijzondere toepassingen

Op de rolbaan van de Nederlandse Rondhoutveiling ligt altijd bijzonder en kwalitatief hoogwaardig hout; extra grote stammen, hout met speciale tekening zoals ‘kattenklauwtjes’, hout met gekke vormen of een aparte kleur. Dit jaar bestond het aanbod grotendeels uit loofhout, maar er waren ook een aantal grote rechte Douglas-stammen. Deze kunnen bijvoorbeeld voor een mast van een zeilboot gebruikt worden. Ook lagen er stammen met gekke vormen, doorgaans niet aantrekkelijk, maar wel voor een gebogen trapleuning, een unieke tafel of een andere gebruikstoepassing. We zijn weer heel benieuwd naar de mooie producten die van het verkochte hout gemaakt gaan worden.

Hybride veiling onder leiding van Alexander Pechtold

Veel respect voor onze veilingmeester Alexander Pechtold die bijna 500 kavels veilde, met zowel bieders in de zaal als online. Dat vergt een scherpe blik en uithoudingsvermogen! In 2019 veilde hij voor het eerste een aantal kavels, en in 2020 nam hij het stokje over van de vorige veilingmeester. Dit was meteen een online veiling vanwege de heersende Covid-maatregelen. Deze editie een hybride veiling; we zijn dan ook erg blij met de flexibiliteit van onze veilingmeester.

zaal met publiek gezien op de rug. Op een podium de veilingmeester. Daarnaast een beeldscherm met de kavels.
De aula van Yuverta mbo Velp (voorheen Helicon), de veilinglocatie.

Over de Nederlandse Rondhoutveiling

Elk jaar organiseren de Bosgroepen op de laatste zaterdag van februari de Nederlandse Rondhoutveiling. Op deze voor Nederland unieke veiling worden de mooiste boomstammen uit bos en plantsoen per opbod verkocht. Het gaat om rondhout van bovengemiddelde kwaliteit dat wordt gebruikt voor bijzondere en duurzame toepassingen (meubelhout, restauraties, vloeren, kunstvoorwerpen, fijnhout etc.). Met deze veiling willen we aandacht vragen voor het Nederlandse kwaliteitshout. De boseigenaar krijgt via de veiling een goede prijs voor zijn/haar kwaliteitshout en de afnemers hebben keuze uit de mooiste kavels voor duurzame bestemmingen. Volgend jaar is de veiling op zaterdag 25 februari 2023.

Mogelijk organiseren de Bosgroepen dit jaar nog een extra veiling vanwege al het stormhout als resultaat van de februaristormen. Dit zullen we dan via diverse kanalen communiceren.

Hoofdfoto: Veilingmeester Alexander Pechtold en projectleider Pieter Westerhof op de 'rolbaan' (Schaarsbergen)