Invasieve exoten

terug
Project LIFE Resilias

In dit project gaan we samen met partner Stichting Bargerveen aan de slag met systeemgericht natuurherstel om dominantie van invasieve exoten te doorbreken en/of voorkomen.

Spontane ontwikkeling van inheems bos onder volwassen Amerikaanse vogelkers - bart nyssen
Geslaagde Kennisdag LIFE Resilias

23 juni 2022 was de eerste LIFE Resilias Kennisdag. Met ruim 160 inschrijvingen keken we er samen met projectpartner Stichting Bargerveen reikhalzend naar uit om de ecosysteemaanpak met een diverse groep geïnteresseerden te kunnen delen. En wat was het een mooie dag! In dit berichtje een korte terugblik inclusief de presentaties van het plenaire gedeelte.

life resilias bijeenkomst
Ecosysteemaanpak wapent inheemse soorten in strijd tegen duizendknopen

Er verschijnen regelmatig zorgwekkende berichten over de negatieve impact van Aziatische duizendknopen. Begrijpelijk, want deze invasieve exoten richten grote schade aan. Onder andere in bos- en natuurgebieden, waar de woekeraars steeds meer ecosystemen in de problemen brengen. Dat heeft grote gevolgen voor inheemse soorten. Maar wat kun je doen als bestrijden niet effectief genoeg blijkt te zijn?

opkomende-duizendknoop-scaled
Nieuw: de beslisboom Amerikaanse vogelkers

De onuitroeibaarheid, de hoge bestrijdingskosten en de veranderende kijk op het functioneren van de Amerikaanse vogelkers in bosecosystemen waren de aanleiding om een praktische ‘beslisboom’ voor de omgang met Amerikaanse vogelkers te ontwikkelen.

Spontane ontwikkeling van inheems bos onder volwassen Amerikaanse vogelkers - bart nyssen