Nederlands kwaliteitshout krijgt duurzame bestemming

terug

Waar komt dit hout vandaan?

De boomstammen die op de kavelplaats van de Nederlandse Rondhoutveiling liggen, komen uit Nederlandse bossen, parken of lanen. De bomen zijn vaak slachtoffer van droogte, ziekte of storm; dood gegaan of instabiel geworden waardoor ze een gevaar vormden voor de omgeving. Daarnaast is er hout van dunningen uit duurzaam beheerde Nederlandse bossen. In deze bossen wordt niet meer geoogst dan er bijgroeit. De kavels hout van de Rondhoutveiling zijn net wat groter of dikker dan gebruikelijk, of ze hebben een bijzondere vorm of tekening. Daardoor zijn ze geschikt voor de Nederlandse Rondhoutveiling.

Waar gaat dit hout naartoe?

Deze boomstammen worden geveild. Onder onze vaste afnemers zitten vooral Nederlandse makers van meubels, vloeren, kunstobjecten, molens, etc. Het hout krijgt dus een duurzame tweede bestemming. De eindproducten gaan doorgaans nog generaties mee, waarbij ook de opgevangen CO₂ opgeslagen blijft in het hout.
Zie ook dit interview met vaste klanten van de Rondhoutveiling (Vakblad Natuur Bos Landschap).

Over de Nederlandse Rondhoutveiling

Elk jaar organiseren de Bosgroepen op de laatste zaterdag van februari de Nederlandse Rondhoutveiling. Op deze voor Nederland unieke veiling worden de mooiste boomstammen uit bos en plantsoen per opbod verkocht. Het gaat om rondhout van bovengemiddelde kwaliteit dat wordt gebruikt voor bijzondere en duurzame toepassingen (meubelhout, restauraties, vloeren, kunstvoorwerpen, fijnhout etc.). Met deze veiling willen we aandacht vragen voor het Nederlandse kwaliteitshout. De boseigenaar krijgt via de veiling een goede prijs voor het kwaliteitshout en de afnemers hebben keuze uit de mooiste en meest bijzondere kavels voor duurzame bestemmingen.

Meer informatie

rondhoutveiling
Een bijzonder stoeltje van eikenhout van de Rondhoutveiling (Cambium Meubels)
rondhoutveiling
Een tafel van esdoornhout van de Rondhoutveiling (Woodend)