terug
Gerard-banier

In deze rubriek gaan we het bos of veld in met een lid of medewerker van de Bosgroepen. Aan de hand van vijf vragen leren we meer over bijvoorbeeld een specifiek project of terrein.
Gerard Koopmans is dit jaar 30 jaar in dienst bij de Bosgroepen. De huidige 'Bosgroep Midden Nederland' is voortgevloeid uit verschillende regionale Bosgroepen, waarvan Bosgroep Oost-Gelderland en Bosgroep Veluwe 30 jaar geleden werden opgericht. Gerard was er als coördinator van deze Bosgroepen vanaf het eerste uur bij. Een mooi moment om met hem terug te kijken op 30 jaar Bosgroepen.

30 jaar is een hele tijd; wat heeft je zolang bij de Bosgroepen gehouden?

30 jaar is inderdaad een hele tijd. Wat mij hier gehouden heeft, is de voortdurende ontwikkeling voorwaarts . Natuurlijk was het niet altijd koek en ei, maar bij de Bosgroepen “gebeurt het altijd”. Omdat we compact zijn en dicht op de praktijk zitten, is er ruimte voor ontwikkelingen en eigen initiatief. Iets wat heel erg goed bij mij past. Iets bedenken, uitwerken en doen. Korte klappen. Ik heb mij daar altijd als een vis in het water bij gevoeld. Soms lonkten ook wel andere functies en organisaties, maar ik ben nog altijd blij “mijn” Bosgroep trouw gebleven te zijn. Nergens vind je zo’n club en zo’n job. Voor mij nog altijd de mooiste missie die ik mij kan wensen.

Medewerker blest een boom
Gerard aan het blessen in het bos.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen geweest in de afgelopen jaren wat betreft bosbouw, bosbeheer en de organisatie?

Binnen de bosbouw en het bosbeheer heb ik veel zien veranderen. Toen ik de overstap maakte van mijn toenmalige werk vanuit het ministerie, als district ambtenaar op de Veluwe, was ik nog voornamelijk bezig met vlaktegewijs beheer, de Boswet en subsidies. Eigenaren hadden eigenlijk alleen behoefte aan ons als er subsidie was. Beheerplannen bestonden uit voorgedrukte formulieren met berekeningen over de kapvlaktes en dunningen, met weinig ruimte voor natuur en biodiversiteit. Met het ‘Geïntegreerde Bosbeheer’ van Jan Sevenster en Simon Klingen ontstond een nieuwe denktrant waar ik mij helemaal in thuis voelde. Er ontstond ruimte voor een andere beheervorm met meer natuurlijke processen. Daarnaast gingen de Bosgroepen zich ook steeds meer verdiepen in de inhoud. Niet alleen maar bosbeheer, houtverkoop en plantsoen, maar we gingen ook veel meer de diepte in. Zowel in ons advies en onze ondersteuning richting leden als ook als sparring partner voor overheden. Denk bijvoorbeeld aan onze rol binnen het OBN (Kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit) en EGM (Regeling Effectgerichte Maatregelen). Daar stonden wij op uitvoeringsniveau vooraan.

Wat is de leukste anekdote of ervaring die je aan 30 jaar Bosgroepen hebt overgehouden?

Dat zijn er eigenlijk te veel om op te noemen; veel hebben natuurlijk betrekking op de contacten met de leden. Wat mij altijd bij blijft en waar ik met plezier aan terugdenk, is de soms wat vrijbuiterige vriendengroep vanuit de beginjaren van de Bosgroep. Met Harrie Weersink, Peter Stouten, Theo Keizers, Aart Bakker, Rob van den Burg, Robert van Eerden en Leidje Verkerk. Dat was zelfs nog voor de oprichting van de Unie; Bosgroepers van het eerste uur. Samen konden we de hele wereld aan. Mooie discussies in het bos, maar ook privé bij het kampvuur. Harrie en Theo zijn helaas allebei te vroeg overleden.

Twee personen voor een projectbord op het stuifzand
Gerard bij Stuifzandproject De Pollen, namens de voormalige Bosgroep Gelderland.

Waar ben je het meest trots op, wat je werk betreft?

Het vertrouwen van en de contacten met de leden. Zowel bij de vaste beheerovereenkomsten en contacten, als bij de korte projecten. Wij hebben bij de Bosgroepen natuurlijk een zeer brede samenstelling van leden. Ik probeer in elke omstandigheid de juiste toon te vinden om enthousiast en op vrijwel elk niveau mijn kennis en advies over te brengen. Dat gaat me gelukkig goed af. Verder ben ik erg trots op de projecten en initiatieven die we als Bosgroep hebben mogen uitvoeren en bedenken. Bijvoorbeeld het stuifzandherstel op verschillende locaties. Echte monsterklussen die me de bijnaam ‘het zandmannetje’ opleverden. Het project ‘Geïntegreerd bosbeheer’ in Gelderland waarbij ik samen met mijn goede vriend Jop de Klein dit ‘GB’ uit mochten dragen in opdracht van de Provincie Gelderland. De vele grote projecten in het kader van de OBN. En ‘last but not least’, dat Bosgroep Midden Nederland is uitgegroeid van een éénmans-Bosgroep tot de fantastische club die het nu is.

Hoe zie je de toekomst van de Bosgroepen?

Ik zie een mooie toekomst met veel nuttig werk voor de Bosgroepen. Met de brede ontwikkeling die we hebben doorgemaakt en de gigantische kennis die binnen de Bosgroepen aanwezig is op praktisch gebied en op het gebied van toegepaste wetenschap, kunnen wij heel veel betekenen voor onze leden en de sector. Op het gebied van klimaatadaptatie, klimaatslim bosbeheer, maar ook als praktische belangenbehartiger. Dat kunnen we niet alleen. Dat kunnen we alleen samen met onze leden. En daar ben ik nog het meest trots op en dat maakt mij nog altijd blij; dat we een club zijn van, vóór en mét onze leden.