Bosgroepen steunen ook in 2021 dagprogramma Zorgend Landschap

1 november 2021

Carintreggeland en Landschap Overijssel bieden een uniek dagprogramma in de buitenlucht: Zorgend Landschap. Dit programma is bedoeld voor (jong) dementerende mensen, mensen met geheugenproblemen door niet aangeboren hersenaandoeningen en mensen met depressieve klachten. Het programma stimuleert de geest, maakt deelnemers actiever en bevordert de zelfredzaamheid. De Bosgroepen ondersteunen ook dit jaar dit mooie initiatief, met een donatie van € 1.000. De cheque werd maandag 1 november overhandigd op locatie landgoed Al Goed in Enschede.

De natuur werkt therapeutisch

Afhankelijk van het weer en het seizoen variëren de activiteiten binnen Zorgend Landschap. Deelnemers gaan op locatie bijvoorbeeld snoeien, ongewenste opgroei weghalen, kleine bomen rooien, een houtwal onderhouden, heide opschonen, wandelen, vogels spotten, en soms lekker genieten van de mooie omgeving of creatief bezig zijn met takken en boomstronken. Het sociale aspect is belangrijk, elkaar helpen/ ondersteunen en ondertussen vooral in gesprek zijn met elkaar. Barry Kwast, manager Zorg: “We zien bij de deelnemers dat ze zich gelukkiger voelen en beter in hun vel zitten. Dat hun eigenwaarde groeit. Dat werkt natuurlijk positief op de gezondheid en vergroot het zelfbeeld en de zelfredzaamheid. Deelnemers zijn weer onderdeel van de maatschappij en dragen een steentje bij”. Wout Nieuwenhuis, projectleider Landschap Overijssel “Bezig zijn in de natuur werkt ontspannend bij mensen met dementie. Het bevordert de kwaliteit van leven en spreekt de eigen regie aan. De natuur werkt therapeutisch met mogelijk een afzwakkend effect op het dementieproces. We zien nu al mooie resultaten.”

Social return-donatie van de Bosgroepen

De Bosgroepen realiseren verschillende projecten op het gebied van bos- en natuurbeheer voor provincie Overijssel. Onderdeel van de raamovereenkomst met de provincie is dat een deel van de gerealiseerde omzet wordt besteed aan activiteiten ten behoeve van ‘social return’. Nicole Olland, directeur-bestuurder van de Unie van Bosgroepen: “Na oriëntatie was de keuze van de Bosgroepen vorig jaar gevallen op het project ‘Zorgend Landschap’ van zorgorganisatie Carintreggeland en natuurorganisatie Landschap Overijssel. We blijven erg enthousiast over het dagprogramma en de resultaten. Daarom doneren we ook in 2021 graag nog een bedrag van € 1.000. Het is mooi om te zien hoe de deelnemers op de verschillende buitenlocaties, zoals hier op het landgoed in Enschede, met veel plezier de handen uit de mouwen steken.”

 

 

 

labels: ,

gerelateerd