Wat te doen bij stormschade?

19 januari 2018

Donderdag is in korte tijd een forse storm met zeer zware windstoten over het land getrokken, in het binnenland wel tot 125 km/per uur. Vooral de windstoten zorgden ervoor dat veel bomen in bos en open veld zijn omgevallen. Door de natte omstandigheden zijn veel bomen met wortel en al geveld (windworp), anders dan de storm van 2007 waarbij veel (stam-)breuk optrad. Wat moet u doen bij schade? Een paar tips.

Veiligheid voorop

U dient in alle gevallen eerst te zorgen voor uw eigen veiligheid en die van de bezoekers in uw bosgebied. Sluit wegen en paden dus af met rood-wit lint als er hangers, loshangende takken of gevelde bomen over de wegen en paden hangen/liggen. Ga nooit zelf zagen in hout onder spanning, dit is echt levensgevaarlijk als u geen geoefende motorzager bent. Laat dit over aan professionals.
Zorg in elk geval dat omgevallen of hangende bomen langs openbare wegen in of langs uw opstanden veilig geveld worden. Overleg dit met de Bosgroep, de gemeente of in noodgevallen met de Brandweer.

Eerst inventariseren

Breng de schade in kaart; u kunt dit zelf doen of de regiobeheerder van de Bosgroep inschakelen. Aan de hand van het schadebeeld kunt u een ruimingsplan maken en eventueel een schademelding doen bij de Bossenverzekering.

De Bossenverzekering keert stormschade uit als er meer dan ca. 10-15 bomen geveld zijn (windworp of stambreuk). Een enkele afgebroken tak valt niet onder de definitie stormschade. De verzekering kan vanzelfsprekend alleen aangesproken worden als u een stormdekking heeft afgesloten.
De Bossenverzekering dekt uitsluitend de schade aan uw bossen. Schade aan gebouwen, goederen of auto’s worden eerst op de opstal-, inboedel- of autoverzekering geclaimd. Daaruit kan een aansprakelijkheidsclaim volgen die valt onder uw WA-verzekering.

Indien u bent verzekerd voor stormschade en u heeft schade (meer dan 10-15 bomen), neem dan eerst contact op met de Bossenverzekering alvorens te gaan ruimen; dit in verband met het vaststellen van de hoogte van de schade. De schade kunt u per e-mail melden via: info@bossenverzekering.nl. Stuurt u bij voorkeur enkele foto’s mee en benoem een contactpersoon. Vergeet niet een telefoonnummer te vermelden voor het inplannen van het taxatiebezoek.

Ruimen met beleid

Hout dat nog wortelvast zit, zal niet direct “bederven” en hoeft niet direct geveld te worden indien het geen gevaar oplevert voor de omgeving. Bovendien staat dit hout onder spanning, zeker als bomen over elkaar heen liggen. Bij het onoordeelkundig loszagen kan dit met extreme kracht losspringen en scheuren met alle gevaren voor uzelf en de omgeving: begin hier niet zelf aan!

Laat het ruimen en de afzet van het hout in overleg met de Bosgroep aan een professional over en zorg voor een goede afzet van het hout. De houtmarkt kan kortstondig verzadigd raken met hout als er plots een grote hoeveelheid hout vrijkomt, waardoor de afzet vastloopt en/of de houtprijzen plotseling dalen.

Niet overhaast verkopen dus. Mocht u toch zelf wat hout gaan zagen voor de afzet, overleg dan eerst met de Bosgroep welke maat er gezaagd kan worden. 225 cm is een veel voorkomende maat voor minderwaardige sortimenten die vrijwel altijd, tegen een lage prijs, zijn af te zetten.

Dus:

  • Veiligheid voorop
  • Eerst inventariseren
  • Indien van toepassing overleg met de verzekeraar
  • Ruimen in overleg en met beleid

labels:

gerelateerd