Verkiezing voor mooiste natuurgebied van Nederland

17 maart 2016

In april start de inschrijving voor de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. Elk gebied in Nederland, Nationaal Park of nog niet, kan mee doen. Een jury onder leiding van professor Pieter van Vollenhoven maakt een shortlist van de inzendingen. Na de zomer mag het publiek zijn stem uitbrengen. De drie natuurgebieden met de meeste stemmen worden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken kondigde de publieksverkiezing vandaag aan tijdens het festival ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’ in Den Haag.

Vanaf april kunnen natuurgebieden via een bidbook worden gekandideerd voor de verkiezing. Uit dat bidbook moet blijken dat het gebied bijzonder genoeg is om een groot publiek te trekken en sterk genoeg is om dat aan te kunnen. Binnenkort worden de exacte criteria voor de verkiezing gepubliceerd. De jury onder leiding van professor Van Vollenhoven maakt vervolgens een selectie op basis van de criteria die daarna wordt voorgelegd aan het Nederlandse publiek.

Onder meer door het verbeteren van de toegankelijkheid, internationale marketing en het versterken van de voorzieningen moeten de gebieden aantrekkelijker worden voor binnen- en buitenlandse bezoekers. De winnende natuurgebieden of landschappen moeten uiteindelijk uitgroeien tot internationale iconen vergelijkbaar met sterke merken als tulpen, molens en de stad Amsterdam.

De ervaringen met de nieuwe nationale top-natuurgebieden moeten helpen om ook de andere Nationale Parken aantrekkelijker te maken. De bestaande Nationale Parken in Nederland hebben op dit moment een beperkte bekendheid bij het (inter)nationale publiek. Samen met onder andere de provincies, terreinbeheerders, de bestaande Nationale Parken en ondernemers wil Van Dam de positie van de Nationale Parken versterken en zo de duurzame instandhouding van de waardevolle gebieden bevorderen.

bron: Ministerie van Economische Zaken, 17/03/16

labels: , ,

gerelateerd