Succesvolle Beheerdersdag blijft doorgroeien!

4 oktober 2016

Vrijdag 30 september vond voor de achtste keer de Beheerdersdag plaats. De Beheerdersdag is dé jaarlijkse ontmoetingsdag rondom het beheer van bos, natuur en landschap. Een recordaantal van 600 bezoekers kwam naar het zonnige Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Ook dit jaar speelde de Beheerdersdag in op actuele ontwikkelingen in het beheer, zoals de inzet van drones en het in goede banen leiden van het toenemende aantal vrijwilligers.

Tijdens de Beheerdersdag was er een aanbod van bijna dertig workshops, een informatiemarkt en als afsluiting een borrel. Deze formule geeft volop ruimte voor kennisuitwisseling en netwerken en brengt ieder jaar weer meer professionals rondom het beheer van bos en natuur bij elkaar. Wie de dag gemist heeft of meer wil weten, kan terecht op www.beheerdersdag.nl. U kunt daar ook het Beheerdersdag Magazine bestellen met daarin meer achtergrondinformatie.

Techniek staat voor niets

Anno 2016 gaan vooral de technische ontwikkelingen razendsnel, ook in het bos- en natuurbeheer. Neem nieuwe apps voor tablets of smartphones die het leven van een natuurbeheerder net een stukje makkelijker maken. Op de Beheerdersdag konden deelnemers meteen gaan rekenen en meten om te zien welke apps daadwerkelijk nuttig zijn.

Ook de inzet van drones ontbrak niet. Het gebruik van drones in natuurbeheer spreekt tot de verbeelding, en we staan nog maar aan het begin van een veelbelovende toekomst. Wat kan er en wat mag er? En misschien wel belangrijker: wat moeten we willen, en wat ook niet?

Sfeervolle en leerzame locatie

Daarnaast passeerden ook andere praktische beheer- en beleidsvraagstukken de revue. Wat doen we met invasieve exoten die zich in Nederland goed thuis voelen, en wie is hierin verantwoordelijk? Wat is precies het nut van de gedragscode bosbeheer, en wat verandert er met de nieuwe Wet natuurbescherming?

Heerlijkheid Mariënwaerdt bleek een sfeervolle locatie waarover bovendien iets te leren viel. Het landgoed heeft behoud en versterking van natuurlijke en cultuurhistorische waarden voorop staan, maar kiest daarnaast nadrukkelijk voor een commerciële strategie. Dat werkt goed, vertelden enthousiaste vrijwilligers in hun rondleiding. Een inspirerend voorbeeld voor beheerders die op zoek zijn naar nieuwe verdienmodellen.

Organisatie

De Beheerdersdag wordt georganiseerd door de Unie van Bosgroepen en de Vereniging voor Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). Partners van de dag zijn BIJ12, de KNBV, het Kennisnetwerk OBN, Fonds Colland Arbeidsmarkt, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en BoerenNatuurNL.

 

Foto: Bram de Jong

 

Lees hieronder het Beheerdersdagmagazine voor alle achtergrondinformatie.

labels:

gerelateerd