“Prachtig als die bijzondere stam bij de meubelmaker belandt”

30 oktober 2017

22e Nederlandse Rondhoutveiling: meld uw hout aan

Iedere bosbeheerder komt ze tegen: de stammen die opvallen vanwege hun omvang, noestvrije onderstam of bijzondere tekening. Via de reguliere houthandel komen ze vaak op de grote hoop terecht. Frank Kroezen van Geldersch Landschap en Kasteelen brengt het bijzondere hout al vijf jaar naar de Rondhoutveiling van de Bosgroepen. “Door de veiling krijgt hout waardering maar ook gewoon een mooie prijs.”

De moeite waard

Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert zelf zijn houtverkoop. Voor regulier hout gaat dat prima. De verkoop van stammen van uitzonderlijke kwaliteit, dat is een ander verhaal. “We hebben zelf niet de tijd om met de juiste houthandelaars contacten te onderhouden. Maar je voelt je wel verantwoordelijk voor een goede bestemming: die stammen hebben soms wel 150 jaar in je bos gestaan. Bovendien moeten we meer zorgen voor onze eigen inkomsten. Als je hout dan, mét respect, goed kunt vermarkten is dat heel mooi.”

Reden voor Frank Kroezen om kwalitatief bijzonder hout naar de Rondhoutveiling te brengen. Ja, het kost extra aandacht: jaarrond moet het bij het team tussen de oren zitten, je moet plannen en goede afspraken maken met aannemers zodat de juiste stammen blijven staan. Maar uiteindelijk is de winst groter, financieel maar ook maatschappelijk. “Het is prachtig als een bijzondere stam terechtkomt bij een meubelmaker. Dat doet echt recht aan het product.”

Kwaliteit leren herkennen

Kroezen hoopt dit jaar opnieuw van de partij te zijn. “Ik heb een paar jaar geleden een aantal mooie dennen gewaterd. We moeten alleen nog even kijken of ze echt voldoende kwaliteit hebben.”
Het blijkt nog niet altijd eenvoudig om een goede stam te herkennen. Gedenkwaardig is de dikke Amerikaanse eik van collega’s, die bijna naar de reguliere handel was gegaan. Op de veiling bleek hij een recordbedrag van 940 euro per kuub waard.

Kroezen krijgt er met de jaren steeds meer oog voor. “En de lijntjes met de Bosgroepen zijn kort, bij twijfel komt Meindert gewoon even kijken. Op Landgoed Hoevelaken hadden we vorig jaar een stam met katjesklauwen, een soort vergroeiingen in het hout. Ik kende dat helemaal niet, Meindert vond het helemaal fantastisch.”

Op 24 februari 2018 organiseren de Bosgroepen de 22e Rondhoutveiling. Tot 22 december 2017 kunt u hout aanmelden. Al het hout wordt gekeurd door onze keurmeesters. Ook met vragen kunt u bij hen terecht. 

labels:

gerelateerd