Honden aan de lijn, het broed- en kalverseizoen is begonnen

11 maart 2020

In het voorjaar is het fijn wandelen in bos en veld. Maar in de buurt van broedende en pasgeboren vogels, en bijvoorbeeld reekalfjes, is het nog belangrijker dat honden aan de lijn blijven. Wij hebben daarom een paar kleine posters gemaakt die u kunt uitprinten en ophangen bij de entree van uw terrein. Daarmee kunt u hondeneigenaren in het voorjaar (het broedseizoen loopt van 15 maart t/m 15 juli) nog extra wijzen op de noodzaak van een aangelijnde hond.

Waarom honden aan de lijn?

In het broedseizoen zijn nestelende, broedende en barende dieren, en later hun jongen, extra kwetsbaar. Loslopende honden kunnen de rust van dieren flink verstoren. Ze kunnen jonge dieren aanvallen, of de ouders verjagen, met een verdrietig einde tot gevolg. Ook het aanraken van een jong reekalfje heeft vervelende gevolgen; de moeder zal het jong verstoten. Niet alle bezoekers van (particuliere) bos- en natuurgebieden zijn zich bewust van de mogelijke gevolgen van hun aanwezigheid en die van hun loslopende hond.

Extra controles op naleving

Onder andere in de provincie Utrecht zet men meer in op handhaving op loslopende honden. In het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht, waar ook de Bosgroepen bij betrokken zijn,  zijn afspraken gemaakt om handhavers en toezichthouders beter te laten samenwerken in Utrechtse natuurgebieden. De handhaving op loslopende honden is één van de speerpunten van het Samenwerkingsmodel, om er zo voor te zorgen dat baasjes hun trouwe viervoeters aanlijnen zodat er minder incidenten plaatsvinden tussen hond en natuur.
Verschillende terreinbeherende organisaties zoals Natuurmonumenten, vragen aandacht voor de ‘Kraamkamer van Moeder Natuur’ en het belang van een rustige omgeving voor de dieren.

Gratis posters om zelf uit te printen

Om de bezoekers van uw terrein te wijzen op het belang van een aangelijnde hond en alertheid wat betreft jonge dieren, hebben we een aantal posters gemaakt voor onze leden. Onderstaande posters kunt u op uw terrein, gelamineerd of achter glas, ophangen. U kunt de posters hieronder gratis downloaden en uitprinten in A4 (of eventueel A3) formaat. Er staat ook een vrij te gebruiken poster bij van het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht.

Het gaat om de volgende posters:

Daarnaast hebben wij nog waarschuwingsposters voor onder andere eikenprocessierups, brandgevaar door droogte en kans op vallende takken na storm. Heeft u specifieke wensen, dan kunt u contact opnemen met uw regiobeheerder. Aan het maken van een aangepaste poster of bijvoorbeeld een speciaal bord zijn doorgaans wel kosten verbonden.

Openstellingsborden van emaille of polyester

Uiteraard kunt u ook nog steeds onze exclusieve openstellingsborden bestellen, tegen een speciaal tarief. Ook op dit bord staat de vermelding ‘Honden aan de lijn’.
Het ontwerp van dit bord is uniek en de borden zijn van de beste kwaliteit geëmailleerd staal of polyester. Ons openstellingsbord is een moderne variant van het herkenbare ‘vliegertje’. Het vliegerbord is er in twee formaten: klein en groot. Het standaardbord heeft deze tekst:

OPENGESTELD PARTICULIER EIGENDOM
Vrij wandelen op wegen en paden
Toegang van zonsopgang tot zonsondergang
Honden aan de lijn
Voor andere activiteiten is de toegang verboden
Art. 461 Wetboek van Strafrecht

labels: , , , ,

gerelateerd