Online Rondhoutveiling zaterdag 27 februari

24 februari 2021

Op zaterdag 27 februari 2021 organiseren de Bosgroepen de 25e Nederlandse Rondhoutveiling. 900 kuub kwaliteitshout wordt dit jaar per opbod verkocht. Door de huidige coronamaatregelen vindt de veiling online plaats. Geïnteresseerden kunnen dus vanuit hun eigen huis bieden op de kavels. Naast een groot aanbod mooie stammen van onder andere inlandse eik, acacia, iep en douglas, zitten er ook weer een aantal bijzondere kavels tussen.

Ruim 900 kuub hout waaronder nieuwe soorten

Er is ruim 900 kuub hout aangeboden voor de veiling. Met uitzondering van 2 exemplaren zijn alle kavels te bezichtigen op de rolbaan in Schaarsbergen. Een deel van een enorme inlandse eik (kavels 366 en 367) was te zwaar om te vervoeren. Deze stammen liggen daarom nog in park Zypendaal ter bezichtiging. Pieter Westerhof (Projectleider Rondhoutveiling en Regiomanager Bosgroep Midden Nederland): “Het aanbod hout is ieder jaar weer anders, maar dit jaar zijn er opvallend veel oude dan wel antieke bomen die de recente langdurige droogte niet overleefd hebben. Zoals bovenstaande inlandse eik. Deze bomen krijgen via de veiling gelukkig nog een nieuwe duurzame bestemming, bijvoorbeeld in de vorm van meubels. Een van de klappers van deze veiling is een flinke zwarte noot afkomstig van kasteel de Haar. Daarnaast hebben we een uitzonderlijk grote taxus. Ook van de boomhazelaar ligt er een flink exemplaar, door droogte gesneuveld en daardoor bij ons terechtgekomen. Een nieuwe soort op de veiling is de Portugese laurier. Normaal in struikvorm, bij ons een uit de kluiten gewassen stam. Daarnaast hebben we voor het eerst een klimop en een dwergmispel om te veilen.”

Alexander Pechtold opnieuw veilingmeester

Ook dit jaar is Alexander Pechtold onze veilingmeester. Tijdens zijn studietijd was hij veilingmeester bij Van Stockum’s in Den Haag. In 1995 haalde hij zijn diploma Veilinghouder. Het is dus geen onbekend terrein voor hem. We zijn heel blij dat hij ook in dit speciale jaar de kavels voor ons wil veilen. Vorig jaar, tijdens zijn debuut als veilingmeester van de Rondhoutveiling, ging dat met veel humor en in rap tempo.

Bezichtiging kavels en deelname veiling

De kavels zijn vanaf zaterdag 13 februari te bezichtigen op de rolbaan bij Schaarsbergen (tot en met 26 februari dagelijks van 9.00 – 16.00 uur en op 27 februari van 9.00 – 11.00 uur). De veiling is op 27 februari online, en start om 11.30 uur stipt. Wie wil meebieden op het aangeboden hout dient van tevoren een biednummer aan te vragen (houtveiling@bosgroepen.nl) en zich te registreren in het veilingprogramma. Meer informatie hierover is te vinden op de webpagina van de Rondhoutveiling (https://bosgroepen.nl/rondhoutveiling). Daar staat ook de veilingcatalogus met alle kavels (pdf).

labels:

gerelateerd