Onderzoek naar erosieproblematiek in Heerlijkheid Beek

8 maart 2017

Heerlijkheid Beek, ten oosten van Nijmegen, heeft veel last van erosie. In opdracht van eigenaar Geldersch Landschap en Kasteelen brengen de Unie van Bosgroepen en Bosgroep Midden Nederland de problematiek in kaart. Daarnaast worden recreanten in het gebied van harte uitgenodigd om hun ervaringen met erosie te delen.

Heerlijkheid Beek is een prachtig gebied van Geldersch Landschap & Kasteelen, gelegen op de steile heuvelrand tussen Beek en Berg en Dal. Hier staat de dikste kastanje van Nederland met een omvang van 850 centimeter en een leeftijd van 450 jaar: de Kabouterboom. Vlak bij de boom ontspringt een beek. Het brongebiedje van deze beek heeft een bijzondere vegetatie met onder andere reuzenpaardenstaart.

Onderzoek naar aard en omvang erosie

Opstelling erosie-onderzoek.

Door intense regenbuien hebben de paden rond de Kabouterboom en de bijzondere planten in het brongebied zwaar te lijden. Geldersch Landschap & Kasteelen wil de erosie in het gebied aanpakken en heeft de Bosgroepen gevraagd om onderzoek te doen. We kijken naar de aard en omvang van de erosie en de effecten daarvan op de paden en de bijzondere planten in het brongebied.

In het onderzoek werken we samen met Ko van Huissteden (Kytalyk Geoscience), geoloog en expert op gebied van erosieproblematiek. Daarnaast verzorgt onderzoekscentrum B-WARE de analyses van bodem- en watermonsters.

Komt u wel eens in Heerlijkheid Beek?

Ervaringen van bewoners en recreanten die regelmatig in het gebied wandelen, zijn van toegevoegde waarde. Daarom heeft Geldersch Landschap & Kasteelen een vragenlijst op haar website gezet. U kunt de vragenlijst inmiddels niet meer invullen.

Het onderzoek wordt in april afgerond.

labels:

gerelateerd