Nieuwsarchief

12 oktober 2021Is boomsgewijs uitkapbeheer de uitweg?

Dit najaar starten de Bosgroepen, samen met Hogeschool Van Hall-Larenstein, een onderzoek naar de ecologische effecten, klimaatbestendigheid en financiële haalbaarheid... (...)

30 september 2021Wees alert op roetschorsschimmel bij esdoorn

De afgelopen jaren constateren we steeds vaker roetschorsschimmel in bossen van leden. Roetsschorsschimmel komt vooral voor op gewone esdoorns. De sporen van de schimmel... (...)

26 september 2021Terugblik Beheerdersdag

Een stroeve start, met een redirect, en daardoor een vertraagd en af en toe minder soepel lopend programma. Desalniettemin waren er veel mensen die bleven kijken naar de... (...)

16 september 2021Monitoring brengt natuurwaarden in kaart én ecologen op bijzondere plekken

Van het voorjaar tot het najaar zijn de ecologen van de Bosgroepen druk met SNL-monitoring op verschillende terreinen van leden die via de Bosgroepen SNL-beheersubsidie... (...)

17 augustus 2021Gekoesterde vennen; de complexiteit van venherstel

In ons land zijn prachtige vennen te vinden. Allemaal verschillend qua oorsprong, grootte, soortenrijkdom en samenstelling, maar stuk voor stuk van onschatbare waarde... (...)

12 juli 2021Hogere beheersubsidie voor SNL-leden vanaf beheerjaar 2021

Vanaf beheerjaar 2021 zullen alle begunstigden vanuit de SNL een hogere beheersubsidie gaan ontvangen: de subsidie gaat omhoog van 75% naar 84% van de Standaardkostprijs... (...)

9 juli 2021Klimaatmaatregelen in drie Nederlandse FSC-gecertificeerde bossen

In september 2019 zijn FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen een samenwerking aangegaan met VolkerWessels om een drietal FSC-gecertificeerde bossen in Nederland... (...)

24 juni 2021Alle bosfuncties in beeld met ‘bostracken’

Veel bossen zijn vroeger gelijkvormig aangelegd en beheerd met één specifiek doel: houtproductie. Tegenwoordig zetten we juist in op structuurrijke, gemengde bossen en... (...)

10 juni 2021Aanvragen koolstofcertificaten voor bosprojecten nu mogelijk

Met klimaatfinanciering een bijdrage leveren aan klimaatslim bosbeheer en bosuitbreiding Vanaf deze maand is het mogelijk om bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt... (...)

8 juni 2021De Zumpe: ontwikkeling van een prachtig natuurgebied

In 2005 is gestart met de uitbreiding van een prachtig natuurgebied aan de rand van Doetinchem: De Zumpe. Ter versterking van het bestaande natuurgebied zijn agrarische... (...)

3 juni 2021Nieuwe directeur Bosgroep Noord-Oost Nederland: Danielle Landman-Oldemaat

Per 16 augustus start Danielle Landman-Oldemaat als nieuwe directeur van Bosgroep Noord-Oost Nederland. Danielle heeft ervaring in het leiden van vergelijkbare... (...)

1 juni 2021Bart Nyssen vertelt bij RTV Drenthe over de Amerikaanse vogelkers: een zegen of een plaag?

In de uitzending van ROEG! (RTV Drenthe) van 29 mei, stond de Amerikaanse vogelkers centraal. Boswachter Kees van Son ziet wel wat in de 'sierwaarde' van de struik of... (...)

7 mei 2021Oproep aan commissieleden LNV; kom kijken in het veld

De Koninklijke Nederlandse Bosbouwvereniging heeft op 6 mei een brief naar de Vaste Commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Tweede Kamer), gestuurd over de... (...)

21 april 2021Bosgroep wint prijs Vogelbescherming met project Wehlse bos

Bosgroep Midden Nederland heeft vanmiddag tijdens het ‘Online Symposium Basiskwaliteit Natuur, voorwaarde voor herstel!’ van de Vogelbescherming een prijs gewonnen... (...)

20 april 2021Vacature: Ervaren Ecoloog (Bosgroep Noord-Oost NL)

Voor een ervaren landschapsecoloog hebben we een zeer veelzijdige en interessante functie in Noord-Nederland met de nadruk op Overijssel. Veel buitenwerk, een jong... (...)

13 april 2021Landgoed Het Meuleman maakt zich klaar voor de toekomst

Op Landgoed Het Meuleman in Overijssel zijn maatregelen uitgevoerd om het bos te revitaliseren en de biodiversiteit te verrijken. Door de maatregelen zal het bos meer... (...)

8 april 2021Partijen van bos tot bouw starten samenwerking voor impuls aan gebruik Nederlands hout in woningbouw

Boseigenaren, houthandel, bouwers, een projectontwikkelaar, woningbouwverenigingen en vastgoedbeheerders starten samen met de WUR het project ‘Van bos tot bouw’.... (...)

2 april 2021Bouwstenen voor de Flevolandse bossenstrategie

Bosgroep Midden Nederland heeft, samen met Stichting Probos, een aantal bouwstenen geleverd ter ondersteuning van de bossenstrategie van de provincie Flevoland. De... (...)

30 maart 2021LIFE Climate Forest laat zien hoe je met klimaatslim bosbeheer de veerkracht van bossen kan vergroten

Iedereen ziet en ervaart een bos op een eigen manier. Dus als we vragen hoe het bos van de toekomst er uit moet zien, zullen de antwoorden ongetwijfeld verschillen. Toch... (...)

30 maart 2021FSC Nederland, Unie van Bosgroepen en VolkerWessels voltooien klimaatmaatregelen Landgoed Het Meuleman

Op vrijdag 26 maart hebben FSC Nederland, Unie van Bosgroepen en VolkerWessels bij landgoed Het Meuleman in Beuningen (Overijssel) een klimaatbord onthuld. Het... (...)