Nieuw boek over landschapsarchitectenfamilie Copijn

boek Copijn

16 mei 2014

Geen enkele familie in Nederland bleef zo lang in het ‘tuinvak’ werkzaam als de familie Copijn. Aan hun geschiedenis is de ontwikkeling van het kwekersvak en de tuin- en landschapsarchitectuur nauwkeurig af te lezen. Architectuurhistoricus Mariëtte Kamphuis, voorheen werkzaam bij de Unie van Bosgroepen, heeft daarom een boek geschreven over de totstandkoming van alle werken van Copijn: ‘Met levend materiaal’.

Rijke geschiedenis
Verrassend is te zien hoe het ‘levend materiaal’ in de loop der eeuwen steeds het uitgangspunt blijft, maar anders wordt beleefd: van de exotische bomen in romantische wandelparken tot en met de bladplanten in de verticale tuinen op futuristische gebouwen. In dit rijk geïllustreerde boek met talrijke schitterende plattegronden en foto’s vertelt Kamphuis hoe de – voor een groot deel nog bestaande – parken, landgoederen, golfterreinen, daktuinen en andere groenontwerpen van de familie Copijn tot stand kwamen.

Tweehonderdvijftig jaar geleden, in 1763, begon Hendrik Copijn zijn loopbaan als eenvoudige dagloner in Groenekan bij Utrecht. Hij werkte zich op tot tuinbaas en startte met zijn zoon op de humusrijke zandgrond een eigen boomkwekerij. Volgende generaties ontwikkelden zich halverwege de negentiende eeuw tot succesvolle landschapsarchitecten. Het levend materiaal speelde in al zijn soortenrijkdom de hoofdrol in hun ontwerpen voor tuinen, parken en stedelijke plantsoenen. Met hun spiegelende vijverpartijen en monumentale bomen vormen deze tegenwoordig nog altijd een geliefde wandelplek, zoals het Wilhelminapark in Utrecht, het Rengerspark in Leeuwarden en het Van Boetzelaerpark in De Bilt. Ook grote particuliere Copijntuinen uit de negentiende eeuw bleven behouden, zoals het kasteelpark van De Haar bij Haarzuilens en Hydepark bij Doorn. In de twintigste eeuw verlegde het werkterrein van de Copijnen zich naar recreatiegebieden, waaronder de Biltse Duinen en bekende golfclubs zoals de Kennemer Golf bij Zantvoort en de Haagse Golf in Wassenaar. De Copijnen ontwierpen ook talrijke villatuinen, waarbij steeds hun bijzondere kennis van ‘het levend materiaal’ het uitgangspunt bleef.

Boomspecialisme
In de jaren zestig van de twintigste eeuw pionierden de Copijnen op het gebied van de boomchirurgie, met spectaculaire reddingsoperaties van eeuwenoude bomen. In de jaren tachtig begon Copijn Groenadviseurs in Utrecht een bureau dat op ontwerpgebied naam maakte, onder meer met grote daktuinen en renovaties, terwijl Loek Copijn In Groenekan zich specialiseerde in het kweken van vormbomen. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw baarde Copijn Tuin- en landschapsarchitecten opzien met verticale tuinen; de zogenoemde ‘wonderwalls’ en de beplanting in het futuristische paviljoen op de wereldexpositie in Hannover van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Tegenwoordig is ‘Copijn’ een merknaam van een bureau in Utrecht dat zich opgesplitst heeft in tuin- en landschapsarchitecten, boomspecialisten en groenbeheer. Een van hun spraakmakende ontwerpen is de renovatie van de Rijksmuseumtuin. Ondertussen zijn J’ørn en Lia Copijn onverminderd actief in hun nieuwe ontwerp- en adviesbureau Copijn Bruine Beuk en is boomkwekerij en tuinontwerpbureau Copijn & Zoon in Groenekan overgenomen door Loeks dochter Anne-Kim Copijn (1966) en haar broer Mark Copijn (1967), die de boomkwekerij in Groenekan runt. Ir. Sonja Copijn (1970), afgestudeerd in Wageningen en dochter van J’ørn en Lia Copijn heeft een consultancybureau dat onder andere samenwerkt met Copijn Bruine Beuk. Born Copijn (1972), zoon van Allrik Copijn, heeft in Boskoop gestudeerd en heeft nu een eigen hoveniersbedrijf. Olivier Copijn (1974), zoon van Tom Copijn, heeft de opleiding Larenstein techniek gedaan en werkt als directeur realisatie bij hoveniersbedrijf Van der Tol. Edward Copijn (1982), zoon van Piet Hein Copijn, is boomverzorger.

Over het boek
Uitgeverij de HEF publishers
Hoofdauteur: Mariëtte Kamphuis
Eindredactie: Anne Mieke Backer
Het boek kwam tot stand met steun van o.a. het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds voor Architectuur en het Fentener van Vlissingenfonds
Hardcover
Formaat: 25 x 20,5 cm
350 pagina’s
Ca. 400 full color afbeeldingen
ISBN 978-90-6906-045-3
Verkrijgbaar bij de reguliere boekhandels en via www.deHEFpublishers.nl
Tegen intekenprijs tot 4 juli 2014: € 39,90, daarna: € 45,-.

labels: ,

gerelateerd