Jubileumeditie Rondhoutveiling zeer succesvol

29 februari 2016

In het Nederlandse bos groeit prachtig kwaliteitshout. Dat dit hout gewild is en een hele mooie prijs kan opbrengen, werd afgelopen zaterdag maar weer eens bewezen tijden de 20e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling. Zelden werd er zoveel hout geveild en zelden was de gemiddelde prijs zo hoog. Een mooier resultaat hadden de Bosgroepen zich in deze jubileumeditie niet kunnen wensen.

Groot aanbod op de rolbaan

In de weken voorafgaand aan de veiling was het al drukte van belang op de rolbaan, waar al het aangeboden hout klaar lag. Geïnteresseerde kopers waren op zoek naar de beste stammen, maar ook de verkopers van het hout (beheerders en boseigenaren) kwamen alvast een kijkje nemen. Er werden meerdere excursies georganiseerd en een groep studenten kwam op de rolbaan een oefening houtmeten doen. De rolbaan bood als vanouds een imposant aangezicht, met de vele zware stammen en bijzondere soorten hout. Dit jaar lagen er 385 kavels, in totaal goed voor 935 m3 kwaliteitshout. Wil je weten hoe dat eruit zag? Beheermedewerker Jim Crets maakte er een mooi filmpje van!

Flinke prijzen voor zwaar hout

Het veilen zelf was dit jaar op een nieuwe locatie, de Oranjerie Groot Warnsborn. De sfeer zat er meteen goed in en al snel werden er stevige prijzen geboden. De gemiddelde prijs was dit jaar ongekend hoog: 188 €/kuub. Het topkavel van deze veiling was kavel nummer 140. Deze Amerikaanse eik ging weg voor maar liefst 900 €/kuub. Douglas bracht dit jaar gemiddeld 121 €/kuub op. Inlandse eik ging weg voor gemiddeld 250 €/kuub. Dit gemiddelde lag vorig jaar nog op 173 €/kuub. Ook de acacia’s brachten met gemiddeld 168 €/kuub ruim meer op dan vorig jaar. Een soort die het onverwacht goed deed was Zwarte Noot. Deze soort ging weg voor gemiddeld 541 €/kuub.

Krom is ook mooi

Ook de onbekendere soorten, zoals Rododendron, Gouden regen en Valse christusdoorn waren in trek. Dergelijke soorten vinden vaak hun weg naar meubelmakers of kunstenaars die op zoek zijn naar hout met een bijzondere uitstraling of een opvallende imperfectie. De stammen zijn vaak veel minder zwaar en bepaald niet kaarsrecht, maar hierdoor kunnen er juist unieke producten mee gemaakt worden.

Meer dan tevreden

Aan het eind van de middag bleef de organisatie van de veiling zeer tevreden achter. Vrijwel alle kavels waren verkocht en de totale opbrengst van de veiling was ongekend hoog. Meindert Bruggemans en Pieter Westerhof, eindverantwoordelijk voor de veilingorganisatie: “We weten van tevoren welke kwaliteit er ligt en doen ons best om die kwaliteit zo goed mogelijk te presenteren. Maar of de topkavels ook echt voor een goede prijs weggaan, hangt natuurlijk af van de kopers. Daarom blijft zo’n dag altijd spannend. Dit jaar is het financiële resultaat erg goed. Maar het belangrijkste is dat we weer een flinke hoeveelheid kwaliteitshout van eigen bodem op de markt hebben gebracht. En dat we tevreden kopers en verkopers hebben aan het eind van de dag. Als dat lukt, is de veiling pas echt geslaagd.”

Over de veiling

De Nederlandse Rondhoutveiling is een jaarlijks terugkerende veiling voor kwaliteitshout, voornamelijk van Nederlandse bodem. De mooiste stammen uit Nederlands bos en plantsoen worden op deze veiling per opbod verkocht. De organisatie wil met deze veiling de aandacht vestigen op de hoge kwaliteit van hout uit het Nederlandse bos en ervoor zorgen dat deze kwaliteit voor de boseigenaar een goede prijs oplevert. De organisatie is in handen van de Bosgroepen, met medewerking van de gemeente Arnhem en de gemeente Renkum.

labels: ,

gerelateerd