Jubileum Bosgroepen al twee keer gevierd

12 juli 2016

De Unie van Bosgroepen viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Daar wordt aandacht aan besteed in diverse bijeenkomsten, verspreid door het hele land. De afgelopen weken kwamen de leden samen op bijeenkomsten op Landgoed Vilsteren en de Hoge Veluwe. De bijeenkomsten stonden niet alleen in het teken van het jubileum, maar boden de aanwezigen ook de gelegenheid om hun kennis over beheer van bos en natuur op te frissen en uit te breiden.

Nieuwe beheertechnieken

Op Landgoed Vilsteren konden de aanwezigen op donderdag 22 juni een middag lang workshop volgen over allerlei nieuwe ontwikkelingen in het beheer. Van nieuwe Natuurwet tot nevengeulen en van apps om een houtstapel te meten tot een nieuwe machine om de bodem klaar te maken voor verjonging. Deze mix van lezingen en excursies bood voor elk wat wils. Bij de aftrap werd door Ben Huisman, directeur van de Unie van Bosgroepen, en Hugo Vernhout, directeur-rentmeester van het landgoed, stilgestaan bij wat de Bosgroepen in 25 jaar hebben bereikt en welke uitdagingen er liggen voor de nabije toekomst. De Bosgroepen hebben steeds meer kennis in huis en stellen die goed ten diensten van de leden, die vaak al heen lang lid zijn. De kunst is om goed te blijven luisteren naar die leden en hen zoveel mogelijk maatwerk te bieden.

Klik hier voor een sfeerverslag van deze bijeenkomst

De bodem als basis

Op 7 juli waren veel mensen naar de Hoge Veluwe gekomen voor een interessant programma over alles wat met de bodem te maken had. Tijdens de excursies konden de deelnemers leren over humus en bodemfauna. Binnen waren er tal van lezingen over de bodem: wat is er nu precies aan de hand met de nutriënten in de bodem, hoe wordt dit beïnvloed door houtoogst, hoe kun je de bodemsamenstelling beïnvloeden met je soortenkeuze? Maar ook: wat doen dunningspaden met de dichtheid van je bodem? Welke informatie levert de bodem over historisch gebruik van het landschap? En wat doen ze op de Hoge Veluwe aan bodemherstel? De bodem werd dus van alle kanten belicht en dit werd gewaardeerd door de grote aantallen bezoekers. Daarnaast werd er ook genoten van een hapje en een drankje.. Stichting het Nationale Park de Hoge Veluwe gaf de jarige Bosgroepen en alle aanwezigen daarbij ook nog een mooi boekje over het park kado.

Klik hier voor een sfeerverslag van deze bijeenkomst

Een jaar lang activiteiten

Ook in het najaar volgen er nog een aantal jubileumactiviteiten. Leden, relaties en andere geïnteresseerden zijn hierbij van harte welkom. U leest meer over deze activiteiten op onze jubileumpagina: https://bosgroepen.nl/unie-van-bosgroepen/jubileum/

Wij kijken in dit jubileumjaar niet alleen terug, maar ook vooruit. Wij denken daarbij na over de rol van de coöperatie en over nieuwe vormen van samenwerking. Denkt u met ons mee? Vul dan onze speciale jubileumenqûete in: https://bosgroepen.nl/unie-van-bosgroepen/jubileum/unie-bosgroepen-jubileumenquete/.

 

labels: , ,

gerelateerd