Hoe ziet een bos van de toekomst eruit?

23 maart 2020

Vroege Vogels verslaggever Henny Radstaak bezocht onlangs met onze collega’s Gerard Koopmans en Dennis Lindenbergh, en Bas Lerink (WUR), een landgoed op de Veluwe waar de Bosgroepen aan een toekomstbestendig bos werken. Het bestaande grove dennenbos, waar veel holle plekken in zitten, wordt onderplant met andere soorten om extra CO2 vast te leggen voor de toekomst en om het bos klimaatbestendiger te maken.

Extra aanplanten én natuurlijke verjonging stimuleren

De oude grove dennen in het bos groeien nauwelijks meer en slaan  daardoor niet veel CO2 meer op. Extra soorten gaan daarom groepsgewijs de grond in. Menging van soorten is belangrijk om risico’s te spreiden. Op deze locatie heeft de Bosgroep gekozen voor het inbrengen van berk, haagbeuk en douglas. Haagbeuk en berk hebben een redelijke droogtetolerantie en dienen vooral als bodemverbeterende soort. Douglas legt weer veel CO2 vast. De keuze van het mengsel aan te planten soorten wordt altijd toegespitst op de locatie en de wensen van de eigenaar. Elke opstand verdient maatwerk.
Om ook de natuurlijke verjonging in dit bos te stimuleren, zijn de aanwezige vossenbes-zoden ‘gescheurd’ met een speciale ploeg .

Klimaatakkoord en gereedschapskist Klimaatslim bosbeheer

De aanplant van extra bomen op dit terrein draagt bij aan de ambities binnen het Klimaatakkoord; namelijk 37.000 hectare extra bos. Het project is onderdeel van de gereedschapskist Klimaatslim bosbeheer, waarbij Wageningen University & Research, met partners zoals de Bosgroepen, pilotprojecten uitvoeren op het gebied van klimaatbestendig bosbeheer.
Gerard en Dennis zijn namens de Bosgroepen projectleiders van de pilot ‘Revitalisering van laagproductief bos’, waar ook dit project op de Veluwe onderdeel van uitmaakt.

Duurzame eindbestemming

In dit bos van twee hectare zal de aanplant uiteindelijk resulteren in een extra CO2-vastlegging van enkele tonnen per jaar. De CO2-winst zit hem op de korte termijn in de additionele vastlegging van CO2 in het bos. De CO2-winst op de lange termijn volgt uit het goed beheren en sturen van het bos waardoor het aandeel hout wordt verhoogd.
Hout uit het bos kan in de toekomst nog efficiënter ingezet worden, bijvoorbeeld voor meer hoogwaardige toepassingen in de bouw en voor meubelmakerijen. De vastgelegde CO2 blijft op die manier behouden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld verbranding van versnipperd hout (biomassa).

Luister het fragment (Vroege Vogels radio, 20 maart 2020) hier terug:

 

Zie bosgroepen.nl/klimaat voor meer artikelen over klimaatslim/klimaatbestendig bosbeheer.

labels: , , , ,

gerelateerd