Het bos in met: Meindert Bruggemans

30 januari 2019

In deze rubriek gaan we het bos of veld in met een medewerker of lid van de Bosgroepen. Aan de hand van vijf vragen leren we meer over een specifiek project of landgoed.
Op 23 februari worden voor de 23keer de mooiste stammen geveild tijdens de Nederlandse Rondhoutveiling in Velp. Meindert Bruggemans, regiobeheerder bij Bosgroep Midden Nederland en projectleider Rondhoutveiling, was er vanaf het eerste uur bij. We spraken hem op de rolbaan in Schaarsbergen, aan de rand van de Veluwe.

Hoe en waar is de Rondhoutveiling ontstaan?
23 jaar geleden startte de gemeente Arnhem met de rondhoutveiling om de mooiste stammen uit de houtoogst een duurzame bestemming te geven en een mooie opbrengst. De veiling was jarenlang in De Koperen Kop in Otterlo. Sinds een paar jaar zitten we nu in de aula van Helicon in Velp; ook een fijne plek.

Hoe lang van tevoren zijn jullie met de voorbereidingen bezig?
Eigenlijk zijn we het hele jaar door wel een beetje bezig met de veiling, dat begint al na de zomer met het aanbod van hout. De vijf keurmeesters (Robert van Eerden, Martijn Jansen, Rob Niezen, Pieter Westerhof, Meindert Bruggemans) zijn al maanden zoet met het keuren van het hout. En mijn collega’s Pieter Westerhof en Jöran Thielemans en ik maken vele overuren met de logistiek op de rolbaan voor en na de veiling, het verzamelen van de gegevens en het maken van de catalogus.
De weken voorafgaand aan de veiling zijn we vrijwel dagelijks op de rolbaan, ook om de bezoekers te begeleiden. Het is een behoorlijk tijdrovend project, maar elk jaar sluiten we het weer met een goed gevoel af.

Is er veel veranderd in de afgelopen jaren?
Het aanbod is elk jaar weer meer, terwijl we toch eigenlijk, in verband met de ruimte op de rolbaan en de tijd voor de veiling, het liefst maximaal 1000 kuub veilen. Voordeel is wel dat ook de kwaliteit steeds beter wordt, men weet de Rondhoutveiling wel te vinden. Ook uit Duitsland en België komt steeds vaker kwaliteitshout voor onze veiling. De aandacht voor kwaliteitshout groeit, dus we moeten wel streng blijven keuren. En ons streven blijft wel om elk jaar maximaal 1000 kuub te veilen. Ook de bezoekersaantallen groeien, het is een leuke mix van houthandelaren, ambachtslieden en kunstenaars.

Wat is jullie grootste succes/ wat was de grootste klapper van de afgelopen jaren?
2017 was een heel goed jaar, toen was de gemiddelde houtprijs 235 euro per kuub. Een enorme Amerikaanse eik, met een diameter van 150 centimeter, bracht toen 940 euro per kuub op! Ook een zwarte noot en walnoot brachten toen veel op, voor die laatste werd gemiddeld 676 euro per kuub neergeteld. In 2004 ging een kaveltje gouden regen weg voor omgerekend 2.500 euro per kuub. En in 2005 ging een kaveltje buxus weg voor omgerekend 7.300 euro per kuub! Daar is vast iets bijzonders van gemaakt.

Wat is je wens voor de (komende) Rondhoutveiling?
Met de Nederlandse Rondhoutveiling willen we echt een platform bieden voor kwaliteitshout. Bijzondere houtsoorten en bijzonder mooie stammen.
We zien vaak dezelfde verkopers, dus ik zie nog wel mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingen. Dit jaar hebben we voor het eerst een peervormige lijsterbes te veilen, van een particulier uit Limburg, ik hoop dat die voor een mooi bedrag weggaat. Dat een dikke oude boom een duurzame bestemming zoals een tafelblad vindt, waar mensen nog jaren plezier aan beleven, dat is een mooie gedachte.

labels: , , , , ,

gerelateerd