Fijnspar, droogte en de letterzetter

23 maart 2019

Onze regiobeheerder Pieter Westerhof (Bosgroep Midden Nederland) vertelde in de Gelderlander van 20 februari 2019 over de zware tijden voor de fijnspar; door droogte, letterzetters en de januaristorm (’18) zijn veel bomen dood gegaan. Klimaatbestendig bosbeheer en het vermijden van monocultuur is nu belangrijker dan ooit.

Kiezen voor gemengd bos

Veel fijnsparbos is verloren gegaan en moet worden gekapt. Dat is heel vervelend en er zijn flink wat kosten aan verbonden. Maar het biedt ook mogelijkheden.
Pieter Westerhof: “…Aan de andere kant is er ook een voordeel, hoe wrang dat ook klinkt. De eigenaar krijgt de kans zijn perceel te beplanten met bomen die meer klimaatbestendig zijn. Hij/zij kan bijvoorbeeld kiezen voor een gemengd bos van eik, haagbeuk en zwarte noot.’’

Blijf alert op de letterzetter

Vorig voorjaar berichtten we al over  de januaristorm en de voedingsbodem voor de letterzetter. Ook door de droogte van het afgelopen jaar blijkt de letterzetter nog volop actief. Het blijft dus belangrijk om goed op te letten en snel te reageren.

Heeft u nog vragen of behoefte aan advies?

Heeft u vragen of wilt u hulp bij het opsporen van eventuele letterzetters of omvorming naar een gemengd bos? Neem dan contact op met uw regiobeheerder.

Binnenkort volgt een ‘Praktijkadvies letterzetter’ via de VBNE, met input vanuit de Bosgroepen.

labels: , , ,

gerelateerd