Het wat en waarom van FSC®

21 februari 2018

Wilt u de buitenwacht laten zien dat u uw bos duurzaam beheert? Dan kunt u kiezen voor een FSC®-certificaat. Ook de Bosgroepen kunnen dat voor u regelen. We zetten de voors en tegens op een rij.

In Nederland is bijna de helft van alle bossen FSC-gecertificeerd. Wie hout koopt met een FSC-keurmerk weet dat het afkomstig is uit verantwoord beheerd bos: bos dat goed is voor mens, natuur en omgeving.

In de praktijk betekent dit voor u als bosbeheerder dat u bijvoorbeeld werkt met ErBo-erkende aannemers. Dat vrijwilligers veilig kunnen werken. Dat u de omgeving vertelt wat u doet en inspraak geeft. En dat u een beheerplan heeft en dat ook uitvoert. Bosbeheerders met FSC-bezit worden op de eisen steekproefsgewijs gecontroleerd.

Waarom zou je FSC-certificeren?

FSC levert de bosbeheerder (op dit moment) geen meerprijs op voor het hout. Certificering, daarentegen, kost tijd en geld. Je moet aan allerlei eisen voldoen en die eisen worden bovendien steeds strenger. Waarom zou je meedoen?

Mark Karsemeijer is verantwoordelijk voor het beheer van de bossen in de gemeente Nunspeet: “Als overheid willen we laten zien dat we verantwoord met onze bossen omgaan. FSC is daarvoor een objectieve standaard. Beheren volgens FSC kost ons geen extra werk. Alleen de administratieve lasten zijn best groot. FSC wordt denk ik interessant als je veel hout verkoopt. De markt vraagt steeds meer FSC-gecertificeerd hout. En je moet het doen als je je als duurzame beheerder wilt profileren.”

De gemeente Nunspeet, 2.100 hectare bos, is al 15 jaar FSC-gecertificeerd. Maar ook het veel kleinere, particuliere Landgoed Welna, 580 hectare, kiest al heel lang voor FSC. Welna bewerkt en verkoopt het eigen hout via Welna-BouwHout. De hele keten is FSC-gecertificeerd. Beheerder Rob Fernandes moet het zijn baas af en toe wel even uitleggen: ja, het kost tijd. Maar: “Ik vind het belangrijk om goed met bos bezig te zijn en dat te laten zien. Als je geen FSC-certificaat hebt, wie zegt dan waar het hout vandaan komt? Bovendien: de Nederlandse natuurwetgeving is erg streng, zeker voor ons als Natura 2000-gebied. We voldoen al snel aan de eisen van FSC.”

Welke voordelen heeft een groepscertificaat?

Wilt u ook graag laten zien dat u uw bos duurzaam beheert? U kunt zich zelfstandig FSC-certificeren, maar u kunt dat ook via de Bosgroepen doen. De Unie van Bosgroepen heeft sinds 2003 een groepscertificaat.

Een groepscertificaat heeft een aantal voordelen. De Unie van Bosgroepen zorgt voor het reilen en zeilen, dus daar hebt u geen omkijken naar. Certificering is goedkoper via een groepscertificaat. Bovendien hoeft u aan een aantal eisen niet individueel te voldoen, maar alleen als groep. Dat geldt bijvoorbeeld voor het aandeel inheems en gemengd bos. Steekproefsgewijs worden er ieder jaar audits uitgevoerd bij leden van de groep. Gemiddeld is dat eens per drie, vier jaar, maar dat hangt af van de grootte van het bezit.

Meer weten? Neem contact op met Henk-Jan, Jeroen of Jan > 

 

Er bestaat nog een keurmerk voor duurzaam bosbeheer: PEFC. De Unie van Bosgroepen neemt voorbereidingen om dit keurmerk ook aan onze leden aan te kunnen bieden. Daarover ontvangt u binnenkort meer informatie.

 

Foto: Wikimedia Commons, Gerhard Elsner

labels: ,

gerelateerd