De Rondhoutveiling: bijzonder hout gekoppeld aan bijzondere kopers

19 oktober 2015

De Nederlandse Rondhoutveiling komt er weer aan, traditiegetrouw door de Bosgroepen georganiseerd op de laatste zaterdag van februari. Tieke Poelen, bosbeheerder bij Kroondomein Het Loo, doet al meer dan 10 jaar mee. “De Rondhoutveiling is een goede gelegenheid om kwaliteitshout voor een mooie prijs te verkopen.”

Nichemarkten

“Met hout kun je via de reguliere kanalen alle kanten op. Maar soms denk je dat een stam meer waard is. Hout van een bijzondere soort of van bijzondere kwaliteit. Gedraaid hout bijvoorbeeld, waar een kunstenaar iets mee kan. Op een veiling ontmoet je mensen die je anders niet tegenkomt. Kopers waarvan je hoopt dat ze die meerwaarde ook zien.”

Dat is de belangrijkste meerwaarde van de Rondhoutveiling vindt Poelen: vraag en aanbod bij elkaar brengen. “Het zijn echt de nichemarkten die je op de veiling tegenkomt, kleine afnemers. Wij hebben bijvoorbeeld eens hout verkocht aan mensen in Amsterdam die goed constructiehout zochten. Zware balken die via andere kanalen een fortuin kosten. Er is dan winst aan alle kanten.”

Alleen bijzonder hout

Poelen vindt het daarnaast gewoon belangrijk de Rondhoutveiling te ondersteunen. Zonder deelnemers immers geen veiling. Toch moet je als bosbeheerder wel kritisch kijken. “Als je hout aanlevert dat vervolgens toch gewoon weer bij Jansen terecht komt, maak je allebei extra kosten zonder dat het wat oplevert. Dat kan niet de bedoeling van de veiling zijn. Het gaat echt om het bijzondere hout. Ik heb zelf nooit met samengeknepen billen gezeten of alles wel werd verkocht; in dat opzicht is het nooit tegengevallen. Maar echt een spectaculaire slag heb ik ook niet geslagen. Wel eens een boom van 6 kuub verkocht voor 3000 euro. En in 2009 brachten wij een  enorm dikke, zware eik van maar liefst 19,3 kuub naar de veiling. Het leek ons in eerste instantie nog minder dan brandhoutkwaliteit. Deze werd voor wel €200 per kuub verkocht. Als brandhout had ‘ie in totaal 300 euro opgebracht. Ja, toen was ik ook wel verbaasd!”

Iedereen kan hout inbrengen

Heeft u wellicht ook één of enkele stammen liggen van hoge kwaliteit of met een bijzondere vorm? Meldt uw hout dan aan voor de veiling en geef uw hout een kans op een bijzondere bestemming. Op onze veiling komen houthandelaren af die gaan voor topkwaliteit, maar er zijn ook veel kopers die op zoek zijn naar een grillige vorm, een unieke tekening in het hout of een houtsoort die in de reguliere handel moeilijk te krijgen is. De ervaring leert dat beheerders vaak, net als Tieke Poelen, denken dat hun hout niet van veilingkwaliteit is, terwijl het op de veiling uiteindelijk een zeer mooie prijs oplevert en we er bovendien een specifieke groep kopers mee bedienen.

Neem daarom ook bij twijfel over de geschiktheid van uw hout contact met ons op. Onze ervaren keurmeesters komen graag een kijkje nemen om het hout te beoordelen. Het is i.v.m. de logistieke voorbereiding wel van belang dat u uw hout tijdig aanmeld. Aanmelden kan tot 31 december 2015. Hoe eerder wij van uw deelname op de hoogte zijn, hoe beter wij alles kunnen organiseren.

Meer informatie kunt u vinden op https://bosgroepen.nl/evenementen-en-producten/rondhoutveiling/

labels:

gerelateerd