Bosgroepen en AVIH maken afspraken over omrekeningsfactoren rondhout

9 mei 2016

Bij de verkoop van hout wordt gebruik gemaakt van omrekeningsfactoren om te corrigeren voor de onzuiverheden die ontstaan bij het meten van het volume hout aan een rolstapel. Verschillende partijen gebruikten tot voor kort hun eigen omrekeningsfactoren. De AVIH (Algemene Vereniging Inlands Hout) en de Bosgroepen hebben de afspraak gemaakt om vanaf nu altijd dezelfde omrekeningsfactoren te gebruiken.

In de praktijk worden boomstammen tegen een prijs per m3 hout verkocht. Het meten van het volume vindt echter vaak plaats als het hout in een rolstapel langs de bosweg staat. Dan wordt gemeten in de eenheid stère. Dat is een ruimte van een m3 waarin zich de ronde stammen en lucht bevinden. Om het gehalte aan massief hout te bepalen – waarvoor de prijs geldt – wordt een omrekeningsfactor gebruikt.

Zo’n omrekeningsfactor is steeds afhankelijk van de lengte en diameter (spreiding) van de stamstukken, de manier van stapelen, de houtsoort. Omdat het ingewikkeld is steeds per partij hout de factor te bepalen wordt gebruik gemaakt van gemiddelde factoren. Die hebben de AVIH en Unie van Bosgroepen nu met elkaar afgesproken. Daarbij is er ordening gemaakt in de grote hoeveelheid sortimentsbenamingen door te kiezen voor een viertal groepen: vezelhout, OSB hout, papierhout en zagerijhout. Het voordeel is dat er vooraf overeenstemming is over de te hanteren omrekeningsfactoren.

Klik hier om de omrekeningsfactoren te bekijken.

conversiefactor_m3

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie:
Gerard Koopmans (Bosgroep Midden Nederland): g.koopmans@bosgroepen.nl
Kees Boon (AVIH): info@avih.nl

labels: , , ,

gerelateerd