Jubileum Bosgroepen: al (ruim) 30 jaar van advies tot uitvoering

30 januari 2020

De Bosgroepen vieren dit jaar een bijzonder jubileum! Want we zijn inmiddels al ruim 30 jaar, samen met onze leden, actief in bos- en natuurbeheer. De precieze startdatum verschilt weliswaar per Bosgroep, maar met de diverse voorlopers meegerekend is 2020 het jaar waarin we 30 jaar actief zijn. Genoeg reden om dit jaar extra aandacht te geven aan de geschiedenis en vooral ook de toekomst van de Bosgroepen: al ruim 30 jaar van advies tot uitvoering!

Geschiedenis en voorlopers Bosgroepen

Eind vorig jaar gingen we al kort in op de geschiedenis van Bosgroep Midden Nederland, in een interview met Gerard Koopmans, die zijn 30-jarig jubileum bij de Bosgroepen vierde. Gerard was er als coördinator van Bosgroep Oost-Gelderland en Bosgroep Veluwe (voorlopers van Bosgroep Midden Nederland), bij de oprichting van deze Bosgroepen 30 jaar geleden vanaf het eerste uur bij. Andere voorlopers, zoals de Utrechtse Bosgroepen, zagen nog eerder het licht.
De voorlopers van Bosgroep Zuid Nederland (zoals Coöperatie Bosgroep Het Zuid u.a. en Coöperatieve vereniging Bosgroep Limburg u.a.) zijn ook 30 jaar geleden opgericht. Bosgroep Noord-Oost Nederland bestaat officieel 20 jaar, maar met de voorlopers zoals Bosgroep Salland meegerekend, al 40 jaar.

Deze oude editie van De Rechte Voor (personeelsblad voormalige nv heidemaatschappij beheer, april 1979) geeft een leuk beeld van de (oprichting van) verschillende Bosgroepen in Nederland.

 

Speciaal logo

Om het jubileum goed zichtbaar te maken, gebruiken we dit jaar bij verschillende uitingen een speciaal logo met het onderschrift: ‘Al 30 jaar van advies tot uitvoering’. Ook kunt u ons boompje tegenkomen, met daaronder de tekst 30 jaar.

Jubileumbijeenkomsten

Dit mooie jubileum vieren we natuurlijk ook graag samen met onze leden, (natuur)partners en stakeholders. De drie regionale Bosgroepen organiseren daarom ieder op een eigen moment een jubileumbijeenkomst, al dan niet gekoppeld aan een ALV of regiobijeenkomst. Het thema van deze bijeenkomsten is ‘30 jaar Bosgroepen in vogelvlucht’. Een reis langs al onze disciplines, van toen naar nu, en vooral ook kijkend naar de toekomst. Met uiteraard aandacht voor het klimaat en de uitdagingen waar we als bos- en natuurbeheerders samen met de eigenaren voor staan. Meer informatie en de exacte data van de bijeenkomsten volgen binnenkort. Uiteraard ontvangen alle leden een uitnodiging voor de jubileumbijeenkomsten in hun regio.

Terugblikken; heeft u een leuke anekdote?

In dit jubileumjaar blikken we graag samen met u terug op ruim 30 jaar Bosgroepen. Daarvoor zouden we het leuk vinden in gesprek te gaan met een aantal leden die al geruime tijd lid zijn. Heeft u als lid nog een leuk en interessant verhaal, bijvoorbeeld over de beginjaren van de Bosgroepen? Of wellicht kunt u een mooie anekdote vertellen over een bijzonder project of een bijzondere gebeurtenis, die u samen met de Bosgroepen heeft beleefd? We horen het graag! U kunt zich melden via redactie@bosgroepen.nl of bij het secretariaat van uw Bosgroep. U kunt natuurlijk ook aan een van de Bosgroepencollega’s die u spreekt doorgeven dat u een mooi verhaal heeft. We nemen dan contact met u op om uw verhaal te horen en samen te bekijken hoe we het tijdens dit jubileumjaar kunnen delen.

labels: ,

gerelateerd