Volop eco2eco-activiteit in het veld tijdens druk uitvoeringsseizoen

Publicatiedatum: 7 februari 2018

Ook voor eco2eco is het uitvoeringsseizoen weer in volle gang. Van planten tot vrijstellen, van experimenteren tot onderzoeken. Maar in deze fase van het project zijn de partners vooral druk met het planten van indrukwekkende hoeveelheden jonge boompjes. De aanplant bestaat uit een variatie aan soorten. Veelal met rijk-strooisel.

De jeugd heeft de toekomst

In totaal planten hebben alle partners na dit plantseizoen zo’n 167576 bomen en planten geplant. Zo’n 941 ha! Daarbij kijkt het projectteam zorgvuldig naar factoren als reeds aanwezige soorten, samenstelling van de bodem en de lichtinval. Zo bepalen ze welke boomsoort op een specifieke locatie het beste tot zijn recht zal komen en optimaal kan bijdragen aan de ontwikkeling van het bos en de ecologische en economische doelstellingen.
Op die manier realiseert het team kwaliteitsvolle en gevarieerde bosverjonging en dat draagt bij aan een vitaal, klimaatbestendig, weerbaar bos en een gezond ecosysteem dat tegen een stootje kan.

Een stapje verder: vrijstellen van QD-bomen

Ook het vrijstellen van QD-bomen is een belangrijke activiteit in het uitvoeringsseizoen. Op deze video is mooi te zien hoe de boom met de blauwe markering vrijgezaagd wordt. De gevelde bomen sleept men hier uit met een paard. Het tak- en tophout blijft achter in het bos, om zo waardevolle voedingstoffen voor de bodem te behouden.

Benieuwd naar meer eco2eco resultaten en het laatste nieuws?

Benieuwd naar de resultaten, bevindingen en het laatste nieuws? Neem eens een kijkje op de website van eco2eco. Op deze pagina kunt u zich ook abonneren op de eco2eco nieuwsbrief. Het project is ook te volgen via Twitter en Facebook.

Over eco2eco
In het project eco2eco werken 8 Vlaamse en Nederlandse partners aan een hogere economische en ecologische waarde van de bossen in de grensregio Vlaanderen- Nederland. In dit driejarige project willen de partners aantonen dat economie en ecologie in de bosbeheersector hand in hand gaan. Dat betekent concreet: duurzaam bosbeheer waarin het mogelijk is natuurdoelen te realiseren én tegelijkertijd economisch interessant kwaliteitshout te oogsten.

labels: , , , ,

gerelateerd