Volop aandacht voor onze projecten in de Brabantse bossen

Publicatiedatum: 14 augustus 2018

Dat de Brabander bossen belangrijk vindt bleek wel uit de aandacht van alle media voor de geplande werkzaamheden binnen de POP3 projecten. Voorpaginanieuws bij het Eindhovens Dagblad, een televisie- en nieuwsitem op Omroep Brabant en ook de Gelderlander en BN de Stem wilden graag meer weten! Wij zijn natuurlijk blij met deze media-aandacht, omdat we zo een groot publiek kunnen uitleggen wat we samen met onze leden voor ogen hebben met ons beheer en de (subsidie)projecten die we realiseren. 

De aanleiding van alle aandacht was de enorme droogte deze zomer en de impact daarvan op de natuur en dus ook de bossen. De insteek binnen ons beheer is om veel meer variatie in het bos te brengen en zo de bodem te verbeteren. Een gezonde bodem is in staat om, onder andere water, veel beter vast te houden. Onze regiomanager Jan Rots nam Omroep Brabant mee de bossen in om te laten zien waar het probleem zit en hoe dat we de bodem met de aanplant van andere soorten kunnen verbeteren.

Binnen de Bosgroep realiseren we allerlei projecten en POP3 is er één van. Dit project, dat mede mogelijk is gemaakt door de provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling heeft een aantal belangrijke doelstellingen. Naast het duurzaam herstellen van de bos- en heideterreinen zetten we ook in op het verhogen van de ecologische kwaliteit en veerkracht van bodem en vegetatie, waardoor de biodiversiteit weer kan toenemen. Een prachtig project van 6 miljoen euro waarbij er dus ook veel aandacht is voor onze Brabantse bossen. De komende drie jaar planten we binnen POP3 een indrukwekkende hoeveelheid bomen!

Door de aanplant van soorten die ook echt in Brabant thuishoren, maar er niet veel zijn, kunnen we de structuur van het bos en haar bodem verbeteren. In het volgende filmpje legt Jan Rots uit wat het verschil is tussen een slechte en een goede bosbodem.

De focus in de berichtgeving ligt hier vooral op de werkzaamheden die we gaan uitvoeren binnen POP3. Maar er zijn meer projecten die van belang zijn. Denk aan eco2eco, de leefgebiedenprojecten, onze vennenprojecten en natuurlijk ons reguliere beheer, waarbij we ook inzetten op meer structuur in de bossen via  soorten die goed bestand zijn tegen de veranderingen in ons klimaat.

labels:

gerelateerd