Symposium: Landbouw en natuur; samen voor een duurzaam buitengebied

Publicatiedatum: 13 december 2018

Symposium: Landbouw en natuur;
samen voor een duurzaam buitengebied

Een duurzaam buitengebied; dat betekent samenwerken, landbouw en natuur combineren en nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. Er zijn diverse (nieuwe) landgebruiksvormen die hierin een rol kunnen spelen. U kunt denken aan de ontwikkeling van nieuwe natuur; extensivering van de landbouw door natuurbegrazing of de aanleg van een voedselbos of agroforestry systeem.

Heeft u interesse in de mogelijkheden? Overweegt u de aanleg van nieuwe natuur, een meer extensieve bedrijfsvoering, een duurzame voedsel- of houtproductie door de integratie van bomen en struiken op uw percelen? Bijvoorbeeld door de aanplant van kastanjes of walnoten in combinatie met uw reguliere gewassen, een extensieve veehouderij of natuurbegrazing? Of met de aanplant van bomen in een vrije uitloop kippenren? Of misschien wel de aanleg van een eetbare voedselbos(rand) in of nabij een stad? Dan is dit symposium een absolute aanrader. Deelname is kosteloos!

Waar en wanneer

Wanneer en waar: 31 januari naar Landgoed Blauwrijk, Hoogslabroekseweg 3, 5406 VP Uden.
Van 10.00 tot 16.00 uur.

Wat mag u verwachten

Heeft u al een concreet idee, of bent u juist op zoek naar informatie over het onderwerp? Tijdens deze dag nemen we u mee in de kennis en ervaring die wij en de verschillende sprekers inmiddels hebben opgebouwd. Aan de hand van mooie praktijkvoorbeelden en het belichten van de kansen en uitdagingen, krijgt u niet alleen inspiratie, maar misschien zelfs al een idee wat de mogelijkheden voor u zouden zijn. Kortom, een interessant programma met ervaren sprekers en boeiende onderwerpen.

Programma

10.00 – 10.30 Inloop met koffie, thee, koek.
10.30 – 10.45  Belang en kansen van duurzame ontwikkeling buitengebied (Arno Neijts, directeur Bosgroep Zuid Nederland)
10.45 – 11.15  Kansen voor ondernemen en natuur in het landelijk gebied (Mary Fiers, directeur Groen Ontwikkelfonds Brabant)
11.15 – 11.30 Korte introductie presentaties
11.30 – 12.30  Presentaties ronde 1, keuze uit presentatie 1 t/m 6, zie onderaan.
12.30 – 13.30  Lunch en informele infomarkt
13.30 – 14.30  Presentaties ronde 2, keuze uit presentatie 1 t/m 6, zie onderaan.
14.30 – 15.00  Plenaire afsluiting
15.00 – 16.00  Borrel en napraten

Dagvoorzitter; Arno Neijts, directeur Bosgroep Zuid Nederland

Boeiende presentaties

  1. Agroforestry, werken aan een verdienmodel door Jeroen van IJzerloo, financieel adviseur 5voor1
  2. Veehouders en de toekomst? Maatregelen voor ondersteuning, binnen en buiten het NNB door Martien van Bavel, ondersteuningsnetwerken veehouderij
  3. Agroforestry, goed voor bodem en boer. Theorie en praktijk door Piet Rombouts, Rombouts Agroecologie, John Heesakkers, bosboer Mariahout.
  4. Lopende onderzoeken en eerste resultaten rondom agroforestry breed door Maureen Schoutsen,
    Wageningen University & Research
  5. Een voedselbos; wat is het, hoe ziet het eruit en wat zijn de voordelen?  Uitleg aan de hand van praktische voorbeelden door John Vermeer, Vermeer Duurzame Diensten
  6. Bosaanleg, van idee naar uitvoering door Vincent Lokin, Arboribus Silva; Toine van der
    Heijden, particulier; Twan van Alphen, Bosgroep Zuid Nederland

Aanmelden gesloten

Aanmelden voor dit symposium kon tot 23 januari.

Deelname aan het symposium is gratis en u hoeft geen lid te zijn van de Bosgroep. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, dus we vragen u om vooraf aan te melden door een mail te sturen naar c.albers@bosgroepen.nl.
Geeft u daarbij ook even aan met hoeveel personen u komt, welke presentaties uw voorkeur hebben en of u nog speciale dieetwensen heeft?

Heeft u voorafgaand nog vragen neem dan gerust contact op met p.schmitz@bosgroepen.nl of via  040 – 30 34 974. Graag tot 31 januari!

Wilt u alvast iets meer lezen over dit onderwerp? Onlangs verscheen het volgende artikel op https://bosgroepen.nl/kansen-voor-voedselbossen/

Dit symposium wordt georganiseerd door Bosgroep Zuid Nederland met medewerking van:
Groen Ontwikkelfonds Brabant 5voor1, Activerend Advies Ondersteuningsnetwerken veehouderij Wageningen University & Research Vermeer Duurzame Diensten Rombouts Agroecologie Arboribus Silva John Heesakkers Toine van der Heijden.

Samenwerkende partners zijn Brabants Particulier Grondbezit, Limburgs Particulier Grondbezit

 

labels: , , , ,

gerelateerd