Themabijeenkomst: Op weg naar een rendabel landgoed waar natuurwaarden kunnen floreren

Publicatiedatum: 23 september 2021

Hoe zorg ik ervoor dat mijn landgoed financieel gezond blijft en natuurwaarden tegelijkertijd floreren?

 

Een vraag die menig landgoedeigenaar zichzelf wel eens stelt, merken we regelmatig in gesprekken met onze leden. Een vraag die bovendien nogal wat vervolgvragen oplevert. Want, waar begin je? Hoe werk je van een idee naar een visie? Wat zijn daarbij de mogelijkheden en bijbehorende kansen en bedreigingen? Bij wie kun je aankloppen voor de benodigde kennis en ondersteuning om vervolgens de vertaalslag naar concrete plannen te maken? Is er wellicht subsidie beschikbaar voor de realisatie van je ambities? Stuk voor stuk belangrijke vragen die aan de orde komen tijdens de themabijeenkomst ‘Op weg naar een rendabel landgoed waar natuurwaarden kunnen floreren’

Waar en wanneer

De themabijeenkomst is op 12 november 2021 van 14.00 uur tot 17.00 uur. Locatie is Boomgaard Ter Linde, Oranjezonweg 3-A, 4356 EH Oostkapelle. Parkeren kan op de parkeerplaats voor boerderijwinkel Ter Linde.

Voor wie?

Deze themabijeenkomst is bedoeld voor eigenaren van een landgoed of agrarisch bedrijf, die graag meer inzicht willen hebben in de mogelijkheden om hun eigendom dusdanig te beheren, dat het financieel rendabel blijft en de natuurwaarden tegelijk
ook alle kansen krijgen.

Onderwerpen

  • Bedreigingen door klimaatverandering en stikstofdepositie
  • Hoe kan een landgoed of agrarisch bedrijf financieel gezond blijven
  • Welke maatregelen en subsidies zijn er mogelijk
  • Wat betekenen extensieve landbouw en agroforestry voor het verdienmodel
  • Hoe kunnen bos- en natuurgebieden bestendiger worden gemaakt tegen genoemde bedreigingen

Boeiend programma met inspirerende sprekers

Tijdens de bijeenkomsten nemen insipirerende sprekers u mee in:

  1. Bestaande subsidiemaatregelen die ingezet kunnen worden. Gastspreker: Provincie Zeeland, afdeling natuur
  2. Het verbeteren van de natuurwaarden van bos- en natuurgebieden. Gastspreker Bart Nyssen, Bosgroep Zuid-Nederland
  3. Agroforestry als verdienmodel: omschakeling van intensieve landbouw naar productieve landbouw, wat goed samen kan gaan met landschap en biodiversiteit. Gastspreker Piet Rombouts; Rombouts Agroecologie, bodem en water

De bijeenkomst begint om 14.00 uur en sluit rond 17.00 uur af met een borrel. De bijeenkomst zal voldoen aan de geldende coronamaatregelen.

Komt u ook? Aanmelden kan tot 5 november

Deelname aan deze themabijeenkomst is kosteloos. We vragen u wel om u even aan te melden.

Leden van de Vereniging Particulier Historische Buitenplaatsen en aangeslotenen van het Zeeuws Particulier Grondbezit kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar secretariaat@vphb.nl.

Leden van de coöperatieve Bosgroep Zuid-Nederland en andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar p.dhooghe@bosgroepen.nl.

Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 5 november

Deze themabijeenkomst is geïnitieerd door de Zeeuwse vertegenwoordiging van de Vereniging Particulier Historische Buitenplaatsen in samenwerking met Bosgroep Zuid-Nederland.