De Malpie is een ‘Must Walk’ – Valkenswaard Wandelgemeente van 2016

Publicatiedatum: 20 mei 2016

De gemeente Valkenswaard mag zich Wandelgemeente van 2016 noemen. De route ‘De ontdekking van De Malpie’ won de verkiezing van wandelkrant ‘Te Voet’. De aanwezigheid van de bijzondere plantjes ‘small 5’ van de natte heides maken De Malpie zo bijzonder. Wij zijn trots dat we dit gebied voor de gemeente mogen beheren.

Valkenswaard Wandelgemeente van 2016

De gemeente Valkenswaard is gekozen tot Wandelgemeente van het jaar 2016. Deze jaarlijkse verkiezing is georganiseerd door ‘Te Voet’, dé wandelkrant van Nederland. Wethouder Hetty Tindemans (toerisme en recreatie en natuurbeleid) ontving vandaag de prijs, een bronzen beeld, uit handen van hoofdredacteur Frank Hamdorff. Dat vond plaats in het molenhuis van de Venbergse Molen, bij Natuurpoort De Malpie, een unieke locatie in Valkenswaard en startpunt voor allerlei tochten door de natuur.

Voor 2016 waren naast Valkenswaard, de gemeenten Castricum en Ameland genomineerd.

De Bosgroep Zuid Nederland en de gemeente Valkenswaard

Sinds ruim 8 jaar werken de Bosgroep Zuid Nederland en de Gemeente Valkenswaard intensief samen om bos en natuur te beheren én verder te ontwikkelen. Uiteraard worden daarbij ook de belangen van wandelaars en andere recreanten meegenomen. Vandaar dat de gemeente Valkenswaard en de Bosgroep erg trots zijn dat met name de Malpie-wandelroute een centrale rol heeft gespeeld bij deze uitverkiezing. De Malpie is namelijk een natuurgebied binnen de gemeente Valkenswaard dat de afgelopen jaren intensief bewerkt is in samenwerking met de Bosgroep om bos en natuur een nieuwe impuls te geven.

IMG_3155Zwervende-heidelibelPieterCox

Zwervende heidelibel (foto: Pieter Cox)

Winnende route; De ontdekking van De Malpie

Valkenswaard is uitgeroepen tot Wandelgemeente met ‘De ontdekking van De Malpie’. De wandelkrant omschrijft het natuurgebied en de route als volgt: “De Malpie is relatief klein, maar wel van een ongekende schoonheid. Bijzonder in vergelijking met veel heides in Nederland, is zijn natte heide. Je vindt er een ‘small five’ (zonnedauw, veenmos, veenpluis, beenbreek en klokjesgentiaan) aan plantjes die je op andere plaatsen niet zo snel tegenkomt. Kortom; De Malpie is een Must Walk!”

De wandelroute is vanaf eind mei onder meer gratis te verkrijgen bij de VVV Valkenswaard, via de IZI-travel App of te downloaden via deze link: Wandelroute Ontdekking van de Malpie

Uitgebreide wandelmogelijkheden

Naast de Malpieroute, zijn er in en rondom Valkenswaard nog veel meer wandelmogelijkheden. Wandelaars kunnen kiezen uit een ruim aanbod van ommetjes, themawandelingen, lange afstandswandelingen en begeleide wandelingen. Valkenswaard wordt omringd door een groot en gevarieerd natuurgebied, samengebracht onder de naam ‘De Groote Heide’. Dit beslaat maar liefst 6.000 hectare aaneengesloten en zelfs grensoverschrijdende natuur (tot ver in België), met bijna 500 kilometer aan wandelroutes en ruim 300 kilometer aan fietsroutes. Deze zijn met elkaar verbonden door een slim knooppuntensysteem.

De Bosgroep Zuid Nederland feliciteert de gemeente Valkenswaard van harte met de uitverkiezing van ‘Wandelgemeente 2016’.

 

20160518 Groepsfoto bij banner IMG_5046-Theo van Sambeek

V.l.n.r. burgemeester drs. A. Ederveen, wethouder H. Tindemans, P. Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard), A. Neijts (directeur Bosgroep Zuid Nederland), F. Hamdorff (hoofdredacteur Te voet, Wandelkrant van Nederland). (Foto: Theo van Sambeek).

 

labels: ,

gerelateerd