Lokaal hout Meijel krijgt meerdere bestemmingen via ‘Méélse zaagdagen’

Publicatiedatum: 4 oktober 2019

Aan de westzijde van het kanaal van Deurne is een strook bos dat Bosgroep Zuid Nederland beheert voor de gemeente Peel en Maas. Het reguliere bosbeheer is hier gefocust op de realisatie van een hogere biodiversiteit en meer groeiruimte en stabiliteit in en van het bos. Dat betekent dat we soms een aantal bomen moeten kappen. Voor 2019 stonden er een 60-tal bomen op de planning om te vellen. Het hout dat hierbij vrijkwam, heeft een heel bijzondere, duurzame lokale bestemming gekregen! Want men gaat de trap in de lokale kerk ermee renoveren! Ook het resthout is lokaal beschikbaar gesteld. Dit bijzondere initiatief is gerealiseerd onder de noemer ‘de Méélse zaagdagen’. Hieronder een impressie.

De Méélse Zaagdagen waren op 26, 27 en 28 september. Na de kapwerkzaamheden is het hout klaargemaakt voor de diverse bestemmingen. Een van die bestemmingen is de renovatie van de trap in de kerk van Meijel. Op dit moment werkt men namelijk hard aan de renovatie van de gehele kerk. Hierbij pakt men ook de trap naar de kerktoren aan. Dat is hard nodig, want op dit moment is de trap nog niet veilig genoeg. Door de renovatie kunnen de Meijelse inwoners en bezoekers ook in de toekomst genieten van het mooie uitzicht over het Peeldorp, dat vanuit de toren te bewonderen is.

De trap wordt dus gerenoveerd met écht Meijels hout, afkomstig uit bos van de gemeente Peel en Maas. Tijdens de Méélse zaagdagen is het hout ter plekke tot balkjes verzaagd, die later dus als nieuwe traptreden voor de kerk gaan dienen. Op deze manier krijgt het hout een duurzame en waardevolle herbestemming in de vorm van een lokale toepassing, die straks toegankelijk is voor iedereen.

Resthoutdag ook lokaal ingestoken

Bij de werkzaamheden kwam natuurlijk ook resthout vrij. Inwoners van Meijel kregen de gelegenheid om een aanhanger resthout te kopen. Het ging om stukken hout van circa 1 meter lang van verschillende dikte en boomsoorten. Voornamelijk loofhout van eik en berk. De opbrengst helpt om het onderhoud van het bos te betalen.

Gedragen door vrijwilligers

Het project is een samenwerking van het Dorpsoverleg Meijel en Bosgroep Zuid Nederland, en werd gedragen door vrijwilligers. Het groenplatform Peel en Maas is nauw betrokken bij de totstandkoming van het project en ook de eigenaar van het bos, gemeente Peel en Maas, steunt deze lokale aanpak.

Inmiddels is men alweer verder gevorderd en is het hout in gebruik genomen. Klik hier voor een filmpje van het leggen van de trap.

Hieronder een sfeerfilmpje van een bijzonder geslaagd initiatief.

labels: , ,