Helpende hand bij herstel Nationaal Park de Meinweg na forse brand

Publicatiedatum: 8 september 2020

Deze zomer was er veel aandacht voor het Nationaal Park de Meinweg in Herkenbosch. Het gebied werd getroffen door een grote brand. In totaal is er zo’n 200 hectare bos en heide in vlammen opgegaan. Een gebied zo groot als ongeveer 300 voetbalvelden! Bosgroep Zuid Nederland is betrokken bij dit gebied als beheerder van de bos en natuurterreinen van de gemeente Roerdalen. Vandaar dat we samen met Staatsbosbeheer het initiatief namen voor een zorgvuldig herstelplan. Collega Johan Arts legt uit waarom het belangrijk is om de natuur hier een handje te helpen.

Een eerste beeld na de brand op de heide. Alle heide is weg…

“De stammen van veel bomen in het getroffen gebied waren zwartgeblakerd. De schors is door het vuur zo ernstig aangetast dat het de bomen heel erg kwetsbaar maakt. Het werd al snel duidelijk dat veel bomen de brand niet zouden gaan overleven. Dat komt overigens niet alleen door het verwoestende vuur. Twee droge zomers en de aanhoudende hitte van de afgelopen periode hebben ook een forse impact op de vitaliteit van de bomen gehad. Vandaar dat er is besloten om de bomen die geen kans meer maken te kappen. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe aanplant en is het mogelijk om de bodem aan te pakken, om de jonge boompjes zoveel mogelijk kans van slagen te geven. De grond was namelijk bedekt met een flinke laag naalden, maar door die te bewerken kwam de lichtere bruine aarde weer tevoorschijn. En dat is grond waarin de bomen goed kunnen wortelen”, legt Johan uit.

In totaal zijn er 1250 grote en een veelvoud hiervan aan kleinere (10 à 20 jaar oud) bomen gekapt. De bomen die nog een kans op overleven hadden zijn gespaard, zodat er niet één grote lege, vlakte zou ontstaan.

Lindes, eiken en beuken

Een deel van de nieuwe jonge bomen zal uit zichzelf terugkomen. Maar er worden ook loofbomen, zoals eiken, lindes en beuken geplant. “Zo krijgt De Meinweg haar identiteit terug”, vertelt Johan. ”Per hectare komen er zo’n 3000 nieuwe bomen terug. Deze nieuwe aanplant krijgen een bescherming van rasters, zodat zwijnen en reeën ze niet vroegtijdig kunnen beschadigen”.

Veerkracht met een beetje hulp

Johan schat in dat we nog zo’n tien jaar bezig zijn met het herstel van het gebied. “Het duurt echter nog veel langer voordat het gebied weer een beetje in de oude staat is. De natuur is krachtig en kent een groot herstellend vermogen, zelfs na zo’n verwoestende brand. Maar om het proces wat te versnellen en tegelijk ook meer diversiteit in het gebied te krijgen qua soorten, helpen we nu een handje mee”.

Samen

Het herstel van het gebied gebeurt vanuit de samenwerkende partners in de werkgroep Natuur Onderzoek en Beheer als onderdeel van Nationaal Park de Meinweg. Voor zowel het bos als de heideterreinen wordt een herstelstrategie uitgewerkt, waarin een zorgvuldige terreininventarisatie, veldbezoeken naar andere verbrande natuurterreinen en ecologische inbreng worden samengevat.

Klik hier om een filmpje te kijken waarin Johan Arts uitleg geeft (vanaf circa 40 seconden).

labels: , , ,

gerelateerd