Heksenboom Landgoed Ten Vorsel genomineerd voor ‘Boom van het jaar’!

Publicatiedatum: 5 september 2019

Ieder jaar vindt de ‘Boom van het Jaar’ verkiezing plaats. Deze verkiezing draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere maatschappelijke waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis altijd het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. Dit jaar is de Heksenboom van Zwarte Kaat op Landgoed Ten Vorsel, een van onze leden, genomineerd. Deze unieke boom vertelt zéker een eigen verhaal. En wát voor een!

Fotograaf: Rob Visser robvisserphotography.nl

Het is 1596. Zwarte Kaat, een vrouw met ravenzwart haar en een haviksneus, is met haar bende op rooftocht. Dit keer ontvoeren ze een pasgeboren baby uit de Hoeve Ten Vorsel. Zwarte Kaat vlucht met het jongetje, dat ze Thomas noemt, naar Duitsland en voedt hem op als haar eigen zoon. Na achttien jaar keert de bende terug naar de Kempen. Ze willen nog één keer een grote slag slaan door de Abdij van Postel te overvallen. Hier worden ze echter opgewacht door een groepje soldaten onder leiding van Floris ten Vorsel, de oudere broer van Thomas. Hij was destijds getuige van de ontvoering en heeft wraak gezworen. Thomas ontdekt de waarheid over zijn afkomst en sluit zijn broer in de armen. Zwarte Kaat wordt onthoofd en begraven op de hei. Een struik markeert de plek, maar groeit al snel uit tot een spookachtige boom, die ook nu nog bekendstaat als de Heksenboom. In werkelijkheid gaat het om een beuk die rond 1890 is geplant, lang na de dood van Zwarte Kaat. Wat er dus waar is van deze legende…?

Een bijzonder indrukwekkende boom, met een evenzo indrukwekkend verhaal. U stemt toch ook? Dat kan hier. De heksenboom is nummer 7 van de genomineerden.

De prachtige foto in dit artikel is gemaakt en beschikbaar gesteld door fotograaf Rob Visser, robvisserphotography.nl.