Experimenten met groepsgewijze aanplant bomen

Aanplant kloempen

Publicatiedatum: 24 februari 2017

In verschillende bossen in Vlaanderen en Nederland worden deze winter bomen geplant in groepen, zogenaamde kloempen. Het is één van de experimenten rond duurzaam bosbeheer binnen eco2eco. Met de kloempen wordt de QD-methode getest. Uiteindelijk zal hieruit een structuurrijk bos ontstaan met hout van topkwaliteit.

Kloempen

Een kloemp is een mini-verjongingsgroepje bestaande uit 20 tot 50 jonge zaailingen. De idee is dat uit elke kloemp later één toekomstboom groeit. Die toekomstboom kan dan topkwaliteitshout leveren of een andere ecosysteemdienst vervullen. Door aanplant van kloempen is het mogelijk op een efficiënte manier voldoende kwalitatieve verjonging te krijgen. Na enige jaren zullen de bomen die zich het best ontwikkelen vrijgesteld worden volgens de QD-methode.

Soorten

Er worden diverse soorten aangeplant, ook zogenoemde opvolgersoorten (haagbeuk, linde) die nu vaak in het bos ontbreken. Hierdoor versnelt de natuurlijke ontwikkeling van het bos richting meer structuurrijk en soortenrijk bos. Ook het effect op de bodem van deze aanplant wordt bekeken; de verwachting is dat de aanplant van deze soorten uiteindelijk de kwaliteit van de bosbodem verbetert.

Lees meer over bosverjonging.

 

Onderzoek bij leden

Als onderdeel van het project eco2eco  planten we dit jaar ruim 11.000 boompjes in kloempen aan op terreinen van onze leden: Volksabdij Onze Lieve Vrouw Ter Duinen, gemeente Hilvarenbeek, gemeente Alphen-Chaam, gemeente Valkenswaard en Evides. De bij Bosgroep-leden geplante boompjes zijn meteen onderdeel van belangrijk onderzoek naar de effecten van nutrientengift op de ontwikkeling van de aanplant. Ook worden verschillende manieren getest om de nieuwe aanplant te beschermen tegen vraat en schuren door wild; bijvoorbeeld door gebruik van beschermende kokers en de zogenoemde ‘stachelbaum’, die het boompje als het ware voorziet van kunstmatige stekels.

labels: , ,

gerelateerd