Onze collega Etiënne Thomassen uitgeroepen tot beheerder van het jaar!

Publicatiedatum: 19 december 2019

Wat zijn we trots op onze collega Etiënne Thomassen! Tijdens het symposium biodiversiteit en leefgebieden werd hij door Rik Grashoff (gedeputeerde Natuur, Milieu en Water van de provincie Noord-Brabant) uitgeroepen tot ‘beheerder van het jaar 2019’!

Een prijs die de provincie Brabant jaarlijks toekent. Rik Grashoff vertelde enthousiast over de wijze waarop Etiënne op allerlei manieren werkt aan toekomstbestendige bossen. Over hoe hij daar de samenwerking opzoekt met Universiteiten zoals Gent, Leuven en Wageningen. En hoe hij ook studenten betrekt in zijn onderzoeken, experimenten en het beheer van bos en natuur.

Een grote verrassing!

Tijdens een korte introductie, waarbij nog niet bekend werd gemaakt om wie het ging, vertelde de gedeputeerde over de weg die Etiënne bewandeld heeft. De start van zijn opleiding bij Van Hall Larenstein Bos en natuurbeheer, waaronder op de Hochschule für Forstwirtschaft Rottenburg in Duitsland en daarna Wageningen Universiteit – Bos en Natuurbeheer. Etiënne had van tevoren geen idee dat hij tot ‘beheerder van het jaar 2019’ zou worden uitgeroepen. De verrassing was dan ook groot!

Innovatief beheer

Etiënne zet in zijn werk in op innovatief beheer, onder andere in de gemeentelijke bossen van Alphen Chaam en Hilvarenbeek. Hij streeft naar een zeer grote variatie in soorten bomen van verschillende leeftijden en met een combinatie van veel functies. Daarbij is er volop aandacht voor klimaatadaptatie, rijkstrooiselsoorten, biodiversiteit en houtproductie.
De universiteiten van Gent en Leuven komen jaarlijks met een grote groep studenten om dit vernieuwende beheer te bekijken. Zo geeft hij zijn kennis weer door aan de beheerders van de toekomst. In het promotieonderzoek dat Etiënne op dit moment doet, onderzoekt hij hoe boomsoorten onder verschillende omstandigheden reageren als ze vrijgesteld worden. Waardevolle informatie, die ons binnen de Bosgroepen uitstekend kan helpen in het beheer van onze bossen.

Provincie Noord-Brabant: ‘Etiënne wordt door zijn collega’s in het hele land tot de top van de bosbeheerders gerekend. Hij koppelt enthousiasme aan kennis en weet als geen ander bij het beheer van bossen de meervoudige functies daarvan te verenigen waar het kan en te scheiden waar het moet’. Klik hier voor het persbericht van de provincie.

Etiënne, namens al je collega’s van de Bosgroepen, van harte gefeliciteerd! Dat dit je mede mag inspireren om nog vele jaren volop waardevolle dingen te doen voor de bossen en natuurgebieden van onze leden!

 

labels: