Eco2eco timmert aan de weg

Interreg Eco2Eco

Publicatiedatum: 24 november 2017

Binnen eco2eco verzamelen we samen met de andere partners steeds meer kennis en resultaten uit de vele experimenten, onderzoeken en kennisdelingsdagen. We nemen u hier graag mee in een paar van de resultaten en laatste nieuwtjes. Al het actuele nieuws vindt u op de website van eco2eco.

Lancering online verkoopplatform brandhout www.brandhoutweb.be

Onlangs is de site www.brandhoutweb.be gelanceerd door de Oost-Vlaamse Bosgroepen, een partner binnen eco2eco. Opnieuw een mooi resultaat dat voortkomt uit eco2eco. De site speelt effectief en efficiënt in op kansen en behoeften in de Vlaamse brandhoutmarkt, door vraag en aanbod te stroomlijnen en samen te brengen. Zo vindt ook brandhout zijn weg naar de koper. Deze site is niet alleen een handig en snel online verkoopplatform, er is ook een voortdurende vernieuwing van het aanbod. Al het brandhout is overzichtelijk verzameld en het is mogelijk om te zoeken op locatie, type lot (liggend of op stam), houtsoort en nog meer selectiecriteria. Daarnaast is er gedetailleerde informatie beschikbaar over ieder lot, zoals de bereikbaarheid en bijzonderheden voor de exploitatie. De website bevat ook een veilige online betalingsmodule, zodat de verkoop van begin tot einde netjes af te handelen is. Op dit moment staat alleen het brandhout in de regio Oost-Vlaanderen op de site, maar een uitbreiding met loten van de andere Vlaamse Bosgroepen staat in de toekomst zeker op de planning.

Fineerexcursie: van kwaliteitshout naar gewild eindproduct fineer

Begin november organiseerde eco2eco een fineerexcursie naar Duitsland. Na het bekijken van prachtige bomen van fineerkwaliteit in het bos, gaf een bezoekje aan de fineerfabriek inzicht in het totale productieproces. Hout koken, dan het warm schaven van de stam en vervolgens naar de fineermachine. Na het drogen volgt het sorteren, afkorten en bundelen van de leverbare fineerpakken. Leerzaam én interessant om te zien hoe ze het kwaliteitshout hier verwerken tot een zeer gewild eindproduct.

Samenkomen van verschillende expertises
Het mooie en waardevolle van dit soort excursies is dat er verschillende expertises samenkomen. Daardoor ontstaan er interessante gesprekken en kan er uitwisseling plaatsvinden van kennis, ervaring en passie. De twee houtverwerkers John Heijlen en Hugo Raaffels van HCTO die ook aan de excursie deelnamen vertelden na afloop ‘Tijdens het bezoek aan het bos leerden we een hele reeks nieuwe begrippen zoals eindkap en verjonging via schermslag, trage kaalkap, voorbereidende kap, bezaaiïngskap, natuurlijke verjonging, jongwasverpleging en lichtingskappingen.’ Als beheerder of eigenaar zie je de boom meestal alleen jarenlang groeien in het bos. Het proces daarna is echter evenzo interessant, maar doorgaans voor de meesten van ons niet zichtbaar. Kortom, het waren twee leerzame dagen, die niet alleen veel inzicht en nieuwe kennis hebben gebracht, maar zeker ook volop inspiratie als het gaat om ons streven naar kwaliteitshout uit topnatuur!

Ondertussen achter de schermen

Naast de vele activiteiten ‘in het veld’, gebeurt er ook van alles achter de schermen. Zo is het adviesrapport over ‘genetische diversiteit bij kloempen’ klaar, zijn de resultaten uit werkpakket 3 binnenkort beschikbaar en verscheen er in oktober het eco2eco promotiefilmpje dat in vogelvlucht laat zien waar het binnen eco2eco om draait. Klik hier om het filmpje te bekijken.

Benieuwd naar meer eco2eco resultaten en het laatste nieuws?

Benieuwd naar de resultaten, bevindingen en het laatste nieuws? Neem eens een kijkje op de website van eco2eco. Op deze pagina kunt u zich ook abonneren op de eco2eco nieuwsbrief. Het project is ook te volgen via Twitter en Facebook.

Over eco2eco
In het project eco2eco werken 8 Vlaamse en Nederlandse partners aan een hogere economische en ecologische waarde van de bossen in de grensregio Vlaanderen- Nederland. In dit driejarige project willen de partners aantonen dat economie en ecologie in de bosbeheersector hand in hand gaan. Dat betekent concreet: duurzaam bosbeheer waarin het mogelijk is natuurdoelen te realiseren én tegelijkertijd economisch interessant kwaliteitshout te oogsten.

labels:

gerelateerd