Bos- en natuurbeheer in tijden van het Coronavirus COVID-19

Publicatiedatum: 26 maart 2020

De impact van het Coronavirus COVID-19 is enorm. Het raakt ons allemaal. Met de gezondheid van iedereen voorop, proberen we in Nederland om het dagelijks leven zoveel als mogelijk door te laten lopen. Onderwijs thuis, online meetings en thuiswerken. En is het werk vanuit thuis niet te realiseren, dan zoeken we naar een creatieve invulling om belangrijke werkzaamheden toch uit te kunnen voeren en tegelijk de eigen veiligheid en die van anderen te waarborgen. Dat is de taak waar we met zijn allen voor staan.

We doen ons best om zoveel mogelijk door te laten gaan

Ook bij de Bosgroep hebben we nadrukkelijke afspraken gemaakt, zodat we ons werk zoveel mogelijk op kunnen blijven pakken en tegelijk de richtlijnen van het RIVM goed opvolgen. Onze bereikbaarheid via mail en telefoon is zoals u van ons gewend bent. Vergaderingen organiseren we veelal digitaal of we overleggen telefonisch. En aangezien er in deze periode volop projecten buiten zijn gepland, proberen we ook de beheer- en herstelwerkzaamheden in de terreinen van onze leden waar het kan door te laten gaan. Daarbij vermijden we natuurlijk grote(re) groepen, houden we minimaal 1,5 meter afstand en volgen we de richtlijnen die het RIVM heeft opgesteld, zoals voor de hygiëne. Het betekent evengoed dat we elkaar op dit moment minder ontmoeten en dat is absoluut wennen.

Drukte in bos en natuur

Het Coronavirus geeft ook een andere dynamiek aan de start van de lente. Nog veel meer mensen dan ‘normaal’, zoeken de rust en afleiding van de natuur op. Om de zinnen te verzetten of om het huis even te ontvluchten. Begrijpelijk. Tegelijk legt dat een grotere druk op de bossen en natuurgebieden, waar het broedseizoen inmiddels vol van start is gegaan. En ook de jonge dieren die nu geboren worden, hebben te maken met grotere aantallen bezoekers. Zoals ieder jaar hebben we posters die u kunt gebruiken om een goede uitleg in uw terreinen te geven. Bijvoorbeeld over loslopende honden of jonge reekalfjes. U vindt de posters hier.

Heeft u vragen?

Het feit dat we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven, heeft ook forse gevolgen voor organisaties die afhankelijk zijn van bezoekers. De horeca, bedrijven met een recreatieve functie, winkels. Wij beseffen heel goed dat dit ook geldt voor sommige van onze leden. Mocht u vragen hebben over de impact van het coronavirus op geplande werkzaamheden, plannen of anderszins? Neem dan zeker even contact op met uw regiomanager, om dit samen te bespreken.

De komende weken en misschien wel maanden zullen we met zijn allen zo goed mogelijk moeten inspelen op de situatie. We doen ons uiterste best om er ook in deze vreemde en onzekere tijd voor u te zijn. Stay safe!

Namens alle Bosgroep Zuid collega’s,

Arno Neijts
Directeur Bosgroep Zuid Nederland

labels:

gerelateerd