Boomfeestdag 2018: ‘Bomen planten is belangrijk voor ons én voor de dieren’

Publicatiedatum: 14 maart 2018

14 maart, een zonovergoten lentedag. Ideale omstandigheden voor de Boomfeestdag die vandaag op het programma stond! Vol enthousiasme gingen kinderen, leerkrachten, ouders, leden, natuurpartners én natuurlijk onze eigen collega’s aan de slag. Binnen no time stond er een indrukwekkende hoeveelheid nieuwe jonge boompjes keurig in de grond. We gingen onder andere aan de slag in de gemeentes Waalre, Bladel, Alphen Chaam, Weert, Roerdalen, Meijerijstad en Leudal.

De kinderen snappen het belang hiervan heel goed

Het is inspirerend om iedereen zo bevlogen in de natuur een nieuwe generatie bomen te zien planten! De kinderen zagen het belang er duidelijk van in: “Bomen planten is belangrijk voor ons én voor de dieren”, vertelden ze. ‘Ik wil nog méér boompjes planten’, riepen een paar van de kinderen, toen alle boompjes een plekje hadden gekregen. Gelukkig konden ze naast het planten van de boompjes ook nog andere dingen doen. Lekker buiten, in de lentezon.

Belangrijk initiatief

‘Die reacties en dat enthousiasme maken het ontzettend leuk om betrokken te zijn bij alle voorbereidingen en de begeleiding van zo’n dag’, vertelt Linda van der Zee, projectmedewerker binnen Bosgroep Zuid Nederland.

‘Naast de lol van het buiten in de natuur zijn, brengt het zeker ook een stukje bewustwording met zich mee bij iedereen die meehelpt. En dat benadrukt tegelijk het belang van dit soort initiatieven’.

25 jaar internationale boomfeestdag in Roerdalen

Al 25 jaar wordt er in het Nationaal Park de Meinweg voor duitse en nederlandse kinderen samen een boomfeestdag georganiseerd. Dit jaar was het de beurt aan de gemeente Roerdalen om de plantlocatie te verzorgen. Als beheerder van de gemeentelijke bos- en natuurterreinen hadden we een mooie locatie gevonden langs het fietspad tussen Herkenbosch en Asselt/Roermond. Het is aan de 90 kinderen uit Sint Odiliënberg (NL) en Arsbeck-Wildenrath (DE) om 2000 stuks eiken, berken, lindes en haagbeuken te gaan planten. Vanwege het lustrum kwamen de gouverneur en burgemeesters van Roerdalen en Wegberg (DE) samen om één herdenkingsboom te planten. Het geheel werd opgeluisterd met de klanken van jachthoorns en de kinderen die samen het bomenlied ten gehore brachten. Na 1,5 uur stevig doorwerken was er weer een mooi bos aangeplant, waar iedereen van kan genieten. Voor collega Robert van Eerden was het ook een jubileum! Dit was ook zijn 25e Boomfeestdag!

Kortom, we kijken terug op een geslaagde, zonnige Boomfeestdag 2018. Op naar de volgende editie.

Hieronder een aantal foto’s van de verschillende locaties.

labels: