Bijzondere aandacht voor ‘StormHout’ en ‘WildHout’ tijdens Dutch Design Week

Publicatiedatum: 11 oktober 2019

Binnen ons werk ontmoeten we vele verschillende mensen uit allerlei disciplines. En daar vloeien regelmatig bijzondere en waardevolle samenwerkingen uit voort. Dit is er zo een. Tijdens de Dutch Designweek in Eindhoven presenteert AtelierNL samen met ons twee projecten rondom duurzaam bosbeheer en hout. StormHout en WildHout, twee bijzondere projecten, waar we ons als Bosgroep Zuid Nederland graag voor inzetten. De exposities zijn opgezet rondom dilemma’s in het bosbeheer en de meerwaarde van hout als duurzame grondstof. Onze rol zat naast een bijdrage aan de realisatie van de exposities vooral ook in het meedenken vanuit het perspectief van de bosbeheerder en het leveren van lokaal hout voor de banken en het plantsoen; essentiële onderdelen van de tentoonstellingen.

Prikkelende vragen en dilemma’s rondom bosbeheer, onder andere beschreven op een aantal houten bankjes op het Ketelhuisplein (Strijp-S), nodigen bezoekers uit tot nadenken en een bezoek aan de expositie voor verdere vragen. Kortom, een mooi initiatief, waar we hier graag wat meer aandacht aan besteden.

Stormhout – StormWood

Na een hevige storm afgelopen juni vroeg Atelier NL zich af wat het lot van de honderden bomen was, die in de stad waren ontworteld. Wie ruimt ze op, wie berouwt ze en wat gebeurt er met het bos? Stormhout stelt vragen over het gebruik van bossen en moedigt discussie aan over onze lokale omgeving.
Het is onmogelijk om te weten of de opwarming van de aarde de storm heeft veroorzaakt die bijna duizend bomen heeft omvergeworpen. Deze zullen jaren duren om te vervangen. Toch absorberen bomen CO2 uit de atmosfeer en gebruiken deze om te groeien, waarbij ze koolstof opslaan in hun stammen en takken. Dus om klimaatverandering te bestrijden hebben we meer bomen nodig, niet minder!
Hoe gaat dit jou aan? StormWood evalueert je relatie met bomen opnieuw door onze dagelijkse keuzes in twijfel te trekken. Heb je liever een stad vol auto’s of een stad vol bomen? Hoe contra-intuïtief het ook lijkt, zelfs in het bos kan het goed zijn om bomen te kappen. Een grote eik, bijvoorbeeld, herbergt veel planten en dieren, maar het verwijderen ervan maakt ruimte vrij voor jonge bomen die samen veel meer CO2 opnemen.

StormHout wijst op deze dilemma’s in een reeks banken gemaakt van planken van Eindhovense bomen ontworteld in de storm. Boomrooierij Weijtmans, die destijds al het stormhout heeft opgeruimd en opgeslagen, heeft het hout voor de banken voor dit project ter beschikking gesteld.

Elke boom is gecodeerd en geregistreerd op Wildhout.com, zodat u de oorsprong kunt traceren, kunt zien wie er een duurzaam product van heeft gemaakt en wie het mee naar huis heeft genomen. Als u ondertussen rechtstreeks wilt bijdragen, bezoekt u het WildHout-project op de locatie van Atelier NL.

Meer informatie over deze expositie is te vinden op de site van de Dutch Design Week, project Stormhout

WildHout – WildWood

Bomen zijn een essentieel onderdeel van de natuur. Ze slaan koolstof op en produceren zuurstof, dus omhakken is een slecht idee, toch? Maar misschien is dat niet helemaal waar. WildHout neemt je mee door de verschillende uitdagingen rond duurzaam bosbeheer en de fascinerende manieren waarop we met bomen kunnen werken. Betreed de WildHout-tentoonstelling door een bos met jonge boompjes, een reactie op de gewelddadige storm afgelopen juni die honderden bomen in Eindhoven ontwortelde. In plaats van het allemaal aan de stad over te laten om ze te vervangen, kunt u een boom adopteren voor € 10. In ruil daarvoor plant de gemeente er nog twee. Tussen de bomen kunt u luisteren naar verhalen over de uitdagingen en complexe beslissingen die bij bosbeheer spelen. Een grote eik, bijvoorbeeld, is gastheer voor veel planten en dieren, maar door deze te verwijderen kan het bos regenereren en maakt het ruimte vrij voor jonge bomen die samen veel meer kooldioxide uit de atmosfeer absorberen.
Een boom adopteren heeft zijn eigen vragen: neem je hem mee naar huis; schenk je hem om een boom in de stad te vervangen; en moet het worden geplant in een natuurlijk — of productiebos of in een voedselbos?
De tentoonstelling gaat verder met innovatieve voorstellen van ontwerpers die werken met hout als duurzaam materiaal. De ingewikkelde verbindingen tussen bosbeheer, lokale producenten en de gemeenschap worden allemaal gevisualiseerd op Wildhout.com. Hier kunt u volgen, zowel in afbeeldingen als in verhalen, wat er met elke boom is gebeurd – van de oorspronkelijke locatie tot uw eigen huis.

Meer informatie over deze expositie is te vinden op de site van de Dutch Design Week, project WildHout.

labels: , ,