Kennisdag eco2eco

Datum/Tijd
3 apr 2019
Hele dag


4 april 2019 is het zover! De Kennisdag eco2eco waarin het team van eco2eco alle projectresultaten, inzichten en praktische tips van drie jaar eco2eco met u deelt. Een dag waarin ervaren, boeiende sprekers u meenemen in de essentie en wat men in drie jaar eco2eco heeft gedaan, gezien en geleerd over ‘kwaliteitshout uit topnatuur’ en hoe ecologie en economie in het bos hand in hand kunnen gaan. Ook de vertaling naar de dagelijkse praktijk komt aan bod. Voor iedereen met interesse in kwaliteitshout en biodiversiteit, is deze Kennisdag een absolute aanrader. Deelname is gratis! Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf u snel in!

Waar en wanneer?

De locatie voor deze Kennisdag is de Volksabdij in Ossendrecht in West-Brabant(NL). Omringd door de nostalgie van deze abdij met haar sprekende ruimtes en prachtige omgeving met gevarieerde natuur, krijgt u het verhaal van drie jaar eco2eco te horen.

Programma

09.00 uur : Inloop
09.30 uur : Welkom en opening
10.15 uur : Eco2eco in vogelvlucht
12.00 uur : Lunch inclusief tijd om te netwerken
13.45 uur : Ronde 1 workshops middag
14.45 uur : Ronde 2 workshops middag
15.45 uur : Naar plenaire ruimte
15.50 uur : Plenaire afsluiting
16.30 uur : Borrel en netwerken

Eco2eco in vogelvlucht

Tijdens ‘eco2eco in vogelvlucht’ krijgt u op hoofdlijnen alles te horen over het project. Van het doel tot de invulling en de conclusies als het gaat om:

 • De essentie van boomgericht bosbeheer
 • Uitleg nieuwe exploitatietechnieken
 • Verjonging en aanplant
 • Aanbod en kenmerken van kwaliteitshout
 • Vermarkting binnen eco2eco, een eerste overzicht

Workshops en presentaties

In de middag zijn er twee workshoprondes. U kunt kiezen uit de volgende onderwerpen:

 1. Naar rijk bos op arm zand? Ontwikkelingsperspectief van bos op zandgronden. Door Bart Nyssen (Bosgroep Zuid Nederland) en Bart Muys (KU Leuven)
 2. Naar veerkrachtige bossen: maatregelen voor het vergroten van de biodiversiteit in bossen. Door Sander Wijdeven (Staatsbosbeheer) en Kris Verheyen (Universiteit Gent)
 3. Verjonging onder scherm. De (on)mogelijkheden en ervaringen van aanplant onder scherm en start met omvorming vanuit scherm. Door Wim Buysse (Agentschap Natuur en Bos)
 4. Bostracking. Bosinventarisatie in voorbereiding op verjonging, gericht op het identificeren van potentie van natuurlijke verjonging en geschikte plekken voor aanplant. Door Etiënne Thomassen (Bosgroep Zuid Nederland) en Jan Seynaeve (Bosgroep Zuiderkempen
 5. Wildbescherming. Wildbescherming is vaak noodzakelijk; wat zijn de (on)mogelijkheden en wat werkt waar. Door Hans van Lommel (Bosgroep Zuiderkempen/Bosgroep Zuid Nederland)
 6. Exploitatie met zorg voor de bodem en het bos. Hoe beperk je (het effect van) bodemverdichting Door Wouter Delforterie (Bosgroep Midden Nederland)
 7. Het effect van bladstrooisel op bodem en bodemleven. Resultaten van een recent onderzoek naar de effecten van verschillende boomsoorten. Door Ellen Desie (KU Leuven) en Pascal Sauren (Bosgroep Zuid Nederland)
 8. Inbrengen bossoorten in kruidlaag. Meer mogelijkheden voor het inbrengen van verdwenen bossoorten door aanplant rijk strooiselsoorten. Hoe werkt dat en de eerste resultaten. Door Philippine Vergeer (Wageningen Universiteit en Research) en Leon van den Berg (Bosgroep Zuid Nederland)
 9. Opsnoeien van toekomstbomen. Waarom, wanneer, hoe en wat levert het op? Een demonstratie en uitleg. Door Erik van der Staak (Staro) en David Claeys (Bosgroep Oost-Vlaanderen)
 10. Praktijkoefening verzorging jonge aanplant. Aanleg van verplegingspaden/manpaden, verzorging en het aanwijzen van opties. Door Martin Winnock (Inverde) en Anton Vos (Avos Bosadvies)
 11. Hoe herken je kwaliteitshout? Aan de buitenkant en aan de binnenkant. Demonstratie mobiele houtzaag en uitleg over kwaliteit. Door: Robbie Goris (Inverde) en Filip de Bleekere (Inverde)
 12. De vermarkting van hout uit boomgericht bosbeheer. Door Geert Bruynseels (Natuurinvest Vlaanderen)
 13. Is er vraag naar, en aanbod van kwaliteitshout; nu en in de toekomst? Door Jan Oldenburger (Probos) en Bert de Somviele (Bos+)
 14. Vlaams Biomassa plein; de match tussen aanbieders en afnemers. Uitleg over werking en inzet van kwaliteitsvolle biomassastromen uit landschapsbeheer. Door Kris Nelissen (RLLK)
 15. Van boom naar design. Het opwaarderen van (lokaal) hout tot design product, met ruimte voor inzet van sociale werkplaatsen. Door Dries van Wagenberg en Lonny van Rijswijck (Atelier NL)
 16. Excursie Moseven, een bijzonder ven, gevoed door twee kwelstromen. Over de bijzondere ecologische waarden, de hydrologie en het beheer van het Moseven. Door Rob van der Burg (Bosgroep Zuid Nederland)

Daarnaast is er volop ruimte om allerlei mensen uit het werkveld te ontmoeten. Een uitgelezen kans dus om zowel inhoudelijk bijgepraat te worden en allerlei nuttige informatie en tips mee naar huis te nemen, áls bij te praten met vakgenoten en andere geïnteresseerden.

Aanmelden

Aanmelden kan al! Deelname is gratis, dus wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal plaatsen is beperkt. Bij uw inschrijving kunt u aangeven welke workshops uw voorkeur hebben. Klik hier om u aan te melden.