Archief actueel bosgroep Zuid Nederland

25 februari 2021Huisvense ezeltjes dragen bij aan biodiversiteit in Veldhoven

De ezeltjes die normaal rondom ons kantoor lopen, zijn voor een langere periode verhuisd naar het gebied De Sprankel in Veldhoven. Ze helpen daar om... (...)

4 februari 2021Opnieuw een Brabantse boom in de race voor de titel ‘Europese boom van het jaar’

Na de Heksenboom in Bladel is dit jaar de Moeierboom in Etten-Leur genomineerd voor de Europese Tree of the Year verkiezing 2021. Een bijzondere boom... (...)

2 februari 2021Wat komt er kijken bij ‘operatie steenmeel’?

Steenmeel wordt steeds vaker toegepast om arme, verzuurde bodems in bos- en natuurgebieden te helpen herstellen. Zo’n hersteloperatie vraagt niet... (...)

29 januari 2021Wat betekent de zorgplicht voor u als boomeigenaar?

Vallende takken en bomen kunnen vervelende en soms zelfs verregaande gevolgen hebben. Boomveiligheid is voor een boomeigenaar dan ook een punt van... (...)

19 januari 2021Aanplant ruim een miljoen loofbomen en struiken draagt bij aan duurzaam bosherstel

Bossen op arme zandgronden staan zwaar onder druk, onder andere door een verzuurde, slecht functionerende bodem. Ook hitte en droogte eisen hun tol.... (...)

19 januari 2021Omvorming naaldbos in Someren naar gemengde, klimaatbestendige loofbossen

Binnen het Natura2000 gebied van de Lieropse Heide en het Beuven bestaan de bossen in het zuidelijke deel voornamelijk uit naaldbomen. Plaatselijk... (...)

15 januari 2021Het mooiste hout van eigen bodem op 27 februari onder de hamer op ONLINE rondhoutveiling

De Nederlandse Rondhoutveiling vindt ieder jaar plaats op de laatste zaterdag van februari en ook in dit Coronajaar gaat de rondhoutveiling gelukkig... (...)

13 januari 2021Bijna 300.000 loofbomen en -struiken dragen bij aan duurzaam POP3-bosherstel in Brabant

We vertelden al regelmatig over de POP3-projecten die we samen met onze leden, provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor... (...)

6 januari 2021De ontdekking van een bijzondere pingoruïne

Op de Zunasche heide in Overijssel wordt de natuur versterkt en komt de natte lage heide weer in verbinding met de hoger gelegen Sallandse Heuvelrug.... (...)

24 december 20203 miljoen extra bomen voor Nederland met StukjeNatuur

Op vrijdag 11 december hebben StukjeNatuur, FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen de start van een bijzondere samenwerking bekrachtigd. Op Landgoed... (...)