Bosgroep Zuid Nederland nauw betrokken bij realisatie Zintuigenpark Weert

Tekening zintuigenpark Weert

Publicatiedatum: 14 september 2017

Bosgroep Zuid Nederland staat met grote regelmaat aan de basis van allerlei verschillende projecten en initiatieven die men realiseert in en op de terreinen die we beheren. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de rol van initiatiefnemer, aanjager, procesbegeleider, adviseur of  als gesprekspartner. Zo ook bij Zintuigenpark Weert. Daar omarmden we samen met de Backoffice VVV Weert  en de gemeente Weert de ideeën van inwoners. Vervolgens breidden we die ideeën uit naar concrete plannen voor een compleet Zintuigenpark. Wij regelden de Europese aanbesteding en begeleiden het proces tijdens de uitvoering. Een uniek project in Nederland en we zijn dan ook trots op de rol de we hier als Bosgroep mogen vervullen.

Multidisciplinaire samenwerking brengt mooie dingen

opening zintuigenparkDonderdag ging de eerste schop de grond in en daarmee is de start van de realisatie van Zintuigenpark Weert een feit! In dit park staat zintuigelijke beleving in al haar facetten centraal. Het is ontstaan uit de ideeën die tijdens het jubileumjaar ‘Weert 600 jaar stad’ door inwoners zijn ingebracht. Een mooi voorbeeld hoe uit de input van inwoners en een multidisciplinaire samenwerking van diverse organisaties tot iets heel moois kan leiden. Wethouder Geert Gabriëls vertelde donderdag hoe ontzettend trots hij is op de mooie ontwikkelingen in dit recreatiegebied. “Het Zintuigenpad is een goed voorbeeld van een breed gedragen burgerinitiatief.” Er komen in totaal 6 eilanden waar alle 5 de zintuigen worden aangesproken, gekieteld en geprikkeld. Op één van de eilanden komen alle zintuigen samen. Een unieke beleving voor íedereen.

Maatschappelijk draagvlak zorgt voor grote betrokkenheid bij realisatie zintuigenpark

Via het nieuw opgerichte Platform zijn de verschillende doelgroepen vanaf het begin betrokken bij het Zintuigenpark. Denk daarbij aan organisaties zoals Pedagogisch- en Sociaal Werk (PSW), Koninklijke Visio, Stichting Gehandicapten Limburg (SGL), Land van Horne, Stichting Groen Weert, Punt Welzijn en het Natuur- en Milieucentrum Weert. Ook is er samenwerking gezocht met de VMBO-school Het Kwadrant in Weert. Leerlingen van de zesjarige techniekopleiding hebben maquettes gemaakt en hun ideeën gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert.

Avontuurlijk, interactief en prikkelend

Anita van den Boogaard, voorzitter van de stichting Zintuigenpark Weert vertelt enthousiast. “Het gekozen ontwerp stak boven de andere uit. Het is avontuurlijk, interactief en de zintuigen worden veelvuldig geprikkeld. Op het eiland ‘Horen’ komen alleen al zoveel leuke doe-activiteiten voor mensen met en zonder een beperking. Je kunt in het oor lopen en met een rolstoel over een houten kantelbrug rijden waar een klankkast onder zit. Ook zijn er oerdrums met doffe aardklanken, gordijnen van bamboepijpjes en een luisterboek.”

6 eilanden, verbonden met het ‘Allemanspad’

In totaal komen er zes eilanden van ongeveer 20 bij 20 meter met daarop speelelementen die de zintuigen prikkelen. De eilanden zullen in verbinding staan met het ‘Allemanspad’, dat vanaf 2010 geheel vernieuwd werd. Dit bekende ‘rolstoelpad’ is niet alleen een bijzonder fijne plek om te wandelen, het is bovendien voor iedereen toegankelijk! Dus ook voor families met bolderkar of kinderwagen en voor mensen met een rolstoel of rollator. Door het Zintuigenpark te verbinden met dit bijzondere wandelpad, krijgt het natuur- en recreatiegebied “De IJzeren Man” – de toegangspoort tot het GrensPark Kempen~Broek een nog interessantere recreatieve functie in de regio. Zintuigenpark Weert wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg.

 

labels: