26 februari EXTRA SYMPOSIUM ‘Landbouw en natuur; samen voor een duurzaam buitengebied’

Publicatiedatum: 8 februari 2019

We kijken terug op een zeer geslaagd symposium ‘Landbouw en natuur; samen voor een duurzaam buitengebied’, dat op 31 januari plaatsvond. Binnen no time hadden we meer dan 150 inschrijvingen! Er was plaats voor ruim 90 personen en dat betekende bijna 60 mensen op de reservelijst! Om deze mensen en diegenen die zich nog niet aangemeld hadden op korte termijn ook de mogelijkheid te geven om meer te horen over dit onderwerp, organiseren we op 26 februari een tweede editie. Dezelfde opzet, dezelfde onderwerpen en grotendeels dezelfde sprekers. U bent van harte welkom. Deelname is gratis. Het aantal plaatsen is beperkt, waarbij de mensen die bij de eerste editie op de reservelijst stonden, komende week een persoonlijke uitnodiging zullen ontvangen. Hieronder vindt u alle informatie over deze extra editie.

Symposium ‘Landbouw en natuur; samen voor een duurzaam buitengebied’

Een duurzaam buitengebied; dat betekent samenwerken, landbouw en natuur combineren en nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. Er zijn diverse (nieuwe) landgebruiksvormen die hierin een rol kunnen spelen. U kunt denken aan de ontwikkeling van nieuwe natuur; extensivering van de landbouw door natuurbegrazing of de aanleg van een voedselbos of agroforestry systeem.

Heeft u interesse in de mogelijkheden? Overweegt u de aanleg van nieuwe natuur, een meer extensieve bedrijfsvoering, een duurzame voedsel- of houtproductie door de integratie van bomen en struiken op uw percelen?

Bijvoorbeeld door de aanplant van kastanjes of walnoten in combinatie met uw reguliere gewassen, een extensieve veehouderij of natuurbegrazing? Of met de aanplant van bomen in een vrije uitloop kippenren? Of misschien wel de aanleg van een eetbare voedselbos(rand) in of nabij een stad? Dan is dit symposium een absolute aanrader. Deelname is gratis!

Waar en wanneer

Wanneer en waar: 26 februari, Landgoed Blauwrijk, Hoogslabroekseweg 3, 5406 VP Uden.
Van 10.00 tot 16.00 uur.

Wat mag u verwachten

Heeft u al een concreet idee, of bent u juist op zoek naar informatie over het onderwerp? Tijdens deze dag nemen we u mee in de kennis en ervaring die wij en de verschillende sprekers inmiddels hebben opgebouwd. Aan de hand van mooie praktijkvoorbeelden en het belichten van de kansen en uitdagingen, krijgt u niet alleen inspiratie, maar misschien zelfs al een idee wat de mogelijkheden voor u zouden zijn. Kortom, een interessant programma met ervaren sprekers en boeiende onderwerpen.

Programma

10.00 – 10.30 Inloop met koffie / thee
10.30 – 10.45  Belang en kansen van duurzame ontwikkeling buitengebied (Arno Neijts, directeur Bosgroep Zuid Nederland)
10.45 – 11.15  Kansen voor ondernemen en natuur in het landelijk gebied (Mary Fiers, directeur Groen Ontwikkelfonds Brabant)
11.15 – 11.30 Korte introductie presentaties
11.30 – 12.30  Presentaties ronde 1, keuze uit presentatie 1 t/m 6, zie onderaan.
12.30 – 13.30  Lunch en informele infomarkt
13.30 – 14.30  Presentaties ronde 2, keuze uit presentatie 1 t/m 6, zie onderaan.
14.30 – 15.00  Plenaire afsluiting
15.00 – 16.00  Borrel en napraten

Dagvoorzitter; Arno Neijts, directeur Bosgroep Zuid Nederland

Boeiende presentaties

  1. Groeien die bomen tot in de hemel dan? Werken aan een verdienmodel (Wouter van Eck) Deze presentatie is alleen in de ochtend.
  2. Veehouders en de toekomst? Maatregelen voor ondersteuning, binnen en buiten het NNB door Martien van Bavel, ondersteuningsnetwerken veehouderij; samen met René de Bont, Brabants Particulier Grondbezit. Deze presentatie is alleen in de ochtend.
  3. Agroforestry, goed voor bodem en boer. Theorie en praktijk door Piet Rombouts, Rombouts Agroecologie, John Heesakkers, bosboer Mariahout.
  4. Lopende onderzoeken en eerste resultaten rondom agroforestry breed door Fogelina Cuperus,
    Wageningen University & Research.
  5. Een voedselbos; wat is het, hoe ziet het eruit en wat zijn de voordelen?  Uitleg aan de hand van praktische voorbeelden door John Vermeer, Vermeer Duurzame Diensten
  6. Bosaanleg, van idee naar uitvoering door Vincent Lokin, Arboribus Silva; Toine van der Heijden, particulier; Twan van Alphen, Bosgroep Zuid Nederland

Aanmelden

Deelname is gratis en u hoeft geen lid te zijn van de Bosgroepen. Aanmelden voor dit symposium kon tot 23 februari door een mail te sturen naar c.albers@bosgroepen.nl. Geeft u daarbij ook even aan met hoeveel personen u komt en of u speciale dieetwensen heeft?

Heeft u voorafgaand nog vragen neem dan gerust contact op met p.schmitz@bosgroepen.nl of via  040 – 30 34 974. Graag tot 26 februari!

Wilt u alvast iets meer lezen over dit onderwerp? Onlangs verscheen het volgende artikel op https://bosgroepen.nl/kansen-voor-voedselbossen/

Dit symposium wordt georganiseerd door Bosgroep Zuid Nederland met medewerking van:
Groen Ontwikkelfonds Brabant Ondersteuningsnetwerken veehouderij Wageningen University & Research Vermeer Duurzame Diensten Rombouts Agroecologie Arboribus Silva John Heesakkers Toine van der Heijden.

Samenwerkende partners zijn Brabants Particulier Grondbezit, Limburgs Particulier Grondbezit

 

labels: , , ,

gerelateerd