Nog voldoende voorraad pluggen reuzenlevensboom

Publicatiedatum: 22 februari 2017

De Bosgroep reserveert ieder jaar plugplantsoen voor haar leden. Er is nog een voorraad reuzenlevensboom (Thuja plicata) beschikbaar. Ook inlandse eik en fijnspar hebben we nog op voorraad.

Plugplantsoen steeds populairder

Plugplantsoen wordt steeds vaker gebruikt bij herbebossing. Het heeft een aantal voordelen ten opzichte van het traditionele naaktwortelige plantenmateriaal, in het Vakblad van maart 2016 is hieraan een artikel gewijd (lees het artikel in pdf). De vraag naar plugplantsoen in Nederland neemt elk jaar verder toe. De douglaspluggen voor het seizoen 2016-2017 zijn niet aan te slepen, de kwekers waren al voor 1 december compleet door de voorraad heen. Dat geldt ook voor de 2-jarige Larikspluggen.

Bosgroep reserveert plantsoen

Het aantal kwekers van plugplantsoen in Nederland is nog gering. Dat geldt ook voor hun capaciteit om voor de Nederlandse markt te kweken naast de grote afzet die zij al hebben naar het buitenland. De productie voor de Nederlandse markt wordt wel opgeschroefd, toch is de voorraad beschikbaar plugmateriaal nog beperkt. De Bosgroep speelt daarop in door voor eigen rekening en risico aantallen te reserveren.

Nog voorraad beschikbaar

We hebben nog pluggen beschikbaar, hoewel ook onze voorraad snel slinkt. Op moment is er nog een geringe voorraad inlandse eik (herkomst Bremerberg) en fijnspar (herkomst Wageningen). Een behoorlijke voorraad hebben we van de reuzenlevensboom, de Thuja plicata. Dit zaad komt van Landgoed Singraven en als u deze herkomst opzoekt op de rassenlijst, dan ziet u dat dit de hoogst-gewaardeerde Nederlandse herkomst is. De reuzenlevensboom is een goed alternatief voor douglas, met ongeveer dezelfde groeiplaatseisen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Keizers.

Meer weten over de reuzenlevensboom? U leest meer in het Bosbericht nummer 2 2010 van Probos (pdf) >