Werkbezoek: innovatieve houtbouw en slimme logistiek

Publicatiedatum: 21 september 2021

In september organiseerde de Bosgroep een werkbezoek aan de bouwlocatie M’DAM in Monnickendam en de Talent Bouwhub in Amsterdam, in kader van het lopende project Van bos tot bouw.

Modulebouw bij M’Dam

Op de bouwlocatie M’DAM in Monnickendam waren we te gast bij De Groot Vroomshoop en BMB Ontwikkeling. Zij bouwen een aantal innovatieve appartementengebouwen gebaseerd op standaard modules van CLT-hout uit Midden- en Noord-Europa. Het vurenhout is in het zicht verwerkt. Dat is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor een prettig leefklimaat voor de bewoners. De modules worden in Enschede in elkaar gezet, en vervolgens op de bouwplaats op en aan elkaar verbonden. Vernieuwend is ook de combinatie van CLT, LVL en gelamineerd hout. Wim Sturris van houtbouwspecialist De Groot Vroomshoop: “We zorgen ervoor dat dit gebouw op alle fronten perfect functioneert. Denk aan comfort, afwerking, kwaliteit en geluidsdemping, om eventuele scepsis over houtbouw definitief weg te nemen.”

Circulaire BouwHub

Ook brachten we een bezoek aan de eerste circulaire BouwHub van Nederland, van VolkerWessels in Amsterdam. Het bedrijf geeft daar bovendien invulling aan ‘social return’ door de samenwerking met Level-5. De BouwHub is een locatie aan de rand van de stad waar ze de logistiek van de bouwketen, materialen maar ook de medewerkers, slim georganiseerd hebben. Bouwmaterialen worden omgepakt tot dagproductiepakketten en op efficiënte wijze naar bouwprojecten in de binnensteden gebracht. Op de BouwHub verwerkt men reststromen uit de bouw ter plekke tot nieuwe producten. De BouwHub draagt zo bij aan het behalen van ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Het werkbezoek geeft inspiratie voor de keten voor inlands hout. Ook daar kunnen mogelijk slimme logistiek of andere procesinnovaties worden ingezet. Dat is dan ook het hoofddoel van het project Van bos tot bouw, een initiatief van de Bosgroepen met als partners de bovengenoemde bedrijven, en WUR/WEnR, Staatsbosbeheer, AVIH, Primum, ASR Vastgoed, ASN-Bank en de woningbouwcorporaties Ons Doel en Kleurrijk Wonen.

labels: ,

gerelateerd