Plantsoen eerst in bak met water: doen!

Publicatiedatum: 7 juli 2020

De laatste jaren zijn we heel druk met het planten van (extra) bomen en struiken, zowel pluggen als naaktwortelig plantsoen. Een van de grootste bedreigingen, naast de vraatschade als gevolg van wilddruk, is de extreme droogte die ons al jaren parten speelt. Plantsoen heeft het moeilijk, zeker als het in het late voorjaar wordt geplant. Regiomanager Pieter Westerhof en beheerder Brian van Beek hebben goede ervaringen opgedaan met het plaatsen van plantsoen in bakken met water, voorafgaand aan het planten. Hun voortuin was tijdelijk zelfs een bomenspa geworden!

Water geven vaak uitdaging

Pieter: “Je kunt nieuwe aanplant natuurlijk flink water geven, maar naast de meestal lastige uitgangssituatie waarin je je bevindt, is het ook financieel lastig uit te leggen. Het geven van water kost al gauw veel meer dan de kosten van het plantsoen zelf. Ook de schaarste van water en de gigantische druk op het gebruik hiervan maken het lastig uit te leggen. Dan maar niet meer planten en weer volledig inzetten op natuurlijke verjonging? Dat hoeft gelukkig ook weer niet.”

Plant het liefst in het najaar

“Naast dat we blijven hameren op het feit dat je beter in het najaar kunt planten, is het ook een optie om vóórdat je gaat planten, te zorgen dat de wortels van de te planten bomen en struiken voldoende water bij zich hebben op het moment dat ze de grond in worden gezet.

Positieve resultaten met verzadigen vóór aanplant

Afgelopen jaar hebben we verschillende soorten pluggen en naaktwortelig plantsoen voor het planten eerst in een grote bak met water gezet. Zodat de pluggen, maar zeker ook de wortels, zich vol zuigen met vocht. De eerste resultaten zijn hoopvol. Doordat de wortels vol zitten met water hebben ze in elk geval voor vier tot vijf weken voldoende vocht opgeslagen in de wortels, en kunnen de wortels zich in de droge grond direct goed ontwikkelen. Bij een proef met Douglas pluggen zijn 500 stuks voorafgaand aan het plantwerk eerst 48 uur lang in een grote bak met water gezet, van deze pluggen is 99% momenteel uitgelopen. Het restant van deze partij (zonder waterbehandeling) is een dag na aankomst bij de eigenaar geplant, hiervan is op dit moment helaas al minimaal 40% verdroogd.
Bij naaktwortelig plantsoen van esdoorn is ondanks het late moment van planten (begin april) ruim 95% groen geworden en uitgelopen. Ook hier hebben de esdoorns 48 uur in een grote bak met water gestaan voordat we ze in de grond hebben gezet. Dus zeker de moeite waard, al moet je soms even zoeken en puzzelen hoe en waar je een groot aantal pluggen twee etmalen in het water zet. Zo had ik vorige maand mijn voortuin vol met bakken met water, met daarin pluggen die geannuleerd waren, en naar een nieuwe bestemming moesten. En ook de tuin van collega Brian moest er tijdelijk aan geloven. ”

Meer informatie

Voor meer informatie en tips kunt u altijd contact opnemen met uw regiomanager of contactpersoon bij de Bosgroep.

 

labels: , , , , , , ,

gerelateerd