Bewoners woonzorgpark de Hartenberg maken zelf brandhout uit eigen bosopstand

Publicatiedatum: 25 november 2020

Op Woonzorgpark de Hartenberg van ’s Heeren Loo in Wekerom (gemeente Ede)  wonen, werken, leren en recreëren mensen met een verstandelijke beperking. De locaties van ’s Heeren Loo rond Ede liggen veelal in de bossen en zijn lid van Bosgroep Midden Nederland. Dennis Lindenbergh doet hier namens de Bosgroep het beheer van boom, bos en natuur. Hij is zeer gecharmeerd van de wijze waarop de bewoners zelf helpen om hout van de terreinen tot brandhout te kloven.

 

Hout uit beheer

Dennis: “Al tientallen jaren verzorgen wij het bleswerk en de houtverkoop voor ’s Heeren Loo in omgeving Ede. Maar we helpen ook bij andere bos- en natuurprojecten, zoals nieuwe aanplant en bosomvorming en binnenkort het realiseren van een brandgang in het bos. Deze keer was er wat hout geoogst door dunning bij de locatie Calimero, vlakbij ons eigen kantoor in Ede. Het loofhout is vervolgens naar de Hartenberg gebracht voor verwerking tot brandhout.”

Lekker bezig in de buitenlucht

Begeleider Reshad Ahmadi (de Hartenberg): “We hebben hier bij de Hartenberg verschillende activiteiten voor de bewoners. Met een aantal van hen kloven we twee keer per week stammen tot brandhout. Dat hout gebruiken we intern, bijvoorbeeld in het theehuis, maar we verkopen het ook per kuub aan collega’s en andere geïnteresseerden. De houtblokken worden precies verdeeld in kuubs en we brengen het ook nog bij de mensen thuis. De bewoners, zoals Remon hier (foto), zijn lekker bezig in de buitenlucht. Uiteraard onder begeleiding en met de veiligheidsvoorschriften in acht. Zo liggen de stammen in een rubberband, zodat het hout niet wegspringt bij het kloven.”

Een mooie vorm van sociaal maatschappelijk ondernemen, door bewoners te betrekken bij dit specifieke onderdeel van de bedrijfsvoering en het beheer van het terrein. Op deze prachtige locatie in het Wekeromse bos, een landgoed van ruim 80 hectare, is er genoeg ruimte voor activiteiten in de buitenlucht.

Beheerder Dennis Lindenbergh op de plek waar binnenkort een brandgang wordt gerealiseerd; een strook brandgevoelige naaldbomen maakt plaats voor loofbomen. Zo wordt voorkomen dat eventuele brand overslaat naar de bewoningszone. Hierover later meer!

Hoofdfoto: Bewoner Remon Tuinstra en begeleider Reshad Ahmadi

 

labels: , , ,

gerelateerd