Boomfeestdag: leuk, leerzaam èn belangrijk

17 maart 2019

Ondanks het slechte weer deden weer meer dan 100.000 kinderen door heel Nederland mee op woensdag 13 maart; boompjes planten ter ere van Nationale Boomfeestdag. Leuk, leerzaam en heel belangrijk voor onze toekomst. Medewerkers van de Bosgroepen hielpen op verschillende plekken mee, en gaven uitleg over het belang van bomen en bos.

Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is (al 63 jaar): “Kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie laten we hen de wondere wereld van bomen beleven, leren kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen.”

Jos Jansen bij aftrap in Haarlemmermeer

Jos Jansen, directeur (a.i.) van de Unie van Bosgroepen, was op 13 maart aanwezig bij de landelijke aftrap van de 63e Boomfeestdag in de Haarlemmermeer.  Hij is ook vice-voorzitter van de stichting en zet zich al jaren in voor de Boomfeestdag. Naast het planten van 350 bomen in de Haarlemmermeer werd de KinderKlimaattafel gelanceerd, als kinderantwoord op de 5 Klimaattafels en het Klimaatakkoord.

Nieuwe Laanbomen in Sinderen (GD)

Bij Sinderen, gemeente Oude IJsselstreek, plantten kinderen 70 lindeboompjes. Hier ontstaat een mooie laan met bomen die in het voorjaar prachtig bloeien. Bosgroep Midden Nederland gaf uitleg en hielp bij het planten.
Omroep Gelderland maakte een korte reportage.

Boompjes planten in de gemeente Heumen.

Bomen planten en schoolbezoek in Heumen (GD)

In de gemeente Heumen hielpen medewerkers van Bosgroep Midden Nederland mee met het planten van verschillende bomen in een klein bos in Overasselt en bij een begraafplaats in Malden. Er werd de hele ochtend hard gewerkt. ‘Ieder kind een boom’, was het landelijke thema van de Boomfeestdag 2019, dus er moest flink geplant worden.

Regiobeheerder Pieter Westerhof ging een dag eerder al op bezoek bij de scholen om de kinderen uitleg te geven over het klimaat, het belang van bomen en het planten van de bomen de volgende dag.
De kinderen waren enthousiast en heel liergierig.

Handen uit de mouwen van Alphen tot Mierlo (NB)

Enthousiaste leerlingen in Oirschot.

In Noord-Brabant stak een flink aantal medewerkers van Bosgroep Zuid Nederland, samen met kinderen van verschillende scholen, de handen uit de mouwen.
In Alphen, Meijerijstad, Waalre, Bladel, Mierlo, Veghel, Nuenen en Oirschot werden stukjes bos voor de toekomst geplant.
Vol enthousiasme ging het ene na het andere boompje de grond in. Des te meer bomen, des te meer CO2-opslag èn schonere lucht; die informatie hadden de kinderen goed onthouden.

Meedoen?

Wilt u volgend jaar een bijdrage leveren aan Boomfeestdag en heeft u een perceel waar nog bomen geplant kunnen worden? Neem dan contact op met uw gemeente of een basisschool in uw gemeente. De Bosgroepen helpen u graag bij de uitvoering!
Zie ook: www.boomfeestdag.nl.

labels: , ,

gerelateerd